Ruotsi julkistaa oman arvionsa turvallisuuspolitiikasta, ei sisällä Nato-suositusta

Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina. LEHTIKUVA / AFP
Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Ruotsissa hallitus julkistaa tänään aamupäivällä oman turvallisuuspoliittisen analyysinsä, jota on valmisteltu yhteistyössä kaikkien valtiopäiväpuolueiden kanssa. Arviossa punnitaan mahdollisen Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja, mutta ei oteta suoraan kantaa jäsenyyteen.

Analyysin on määrä tulla julki viimeistään kello 12 Suomen aikaa.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan arviossa todetaan, että nykyiset puolustusyhteistyöjärjestelyt eivät takaa Ruotsille avun saamista, jos maahan hyökätään. Kahdenvälisiä liittoumia turvatakuiden varmistamiseksi ei myöskään pidetä realistisena vaihtoehtona. Näin siksi, ettei EU:ssa ole ruotsalaisarvion mukaan kiinnostusta kehittää muita kollektiivisia turvallisuusratkaisuja Naton lisäksi.

Expressen-lehti kertoi lisäksi aamulla, että analyysin loppupäätelmissä todetaan Ruotsin Nato-jäsenyyden nostavan kynnystä sotilaalliselle konfliktille Pohjois-Euroopassa.

Analyysin valmistelussa olleista puolueista Nato-jäsenyyttä vastustavien vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen odotetaan esittävän eriävät mielipiteensä ainakin osaan raportin loppupäätelmistä, Expressen kertoo.

Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina, jolloin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa jäsenyyteen. Hallituksen muodollinen päätös sekä keskustelu valtiopäivillä ovat vuorossa maanantaina.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittivat eilen kannattavansa Suomen liittymistä Natoon mahdollisimman pian. Suomen oma turvallisuuspoliittinen ajankohtaisselonteko julkistettiin jo kuukausi sitten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje