Expressen: Ruotsin politiikan ja elinkeinoelämän edustajia kävi salaisessa Nato-kokouksessa Suomessa

Presidentti Niinistö vahvisti Helsingin Sanomille, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Presidentti Niinistö vahvisti Helsingin Sanomille, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
  • STT
Jaa artikkeli

Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg, maan puolustusvoimien komentaja Micael Bydén ja joukko ruotsalaisia yritysjohtajia kävi Suomessa salaisessa Nato-kokouksessa viime viikolla, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Lehden mukaan Helsingissä pidettyyn kokoukseen osallistui Dambergin lisäksi esimerkiksi sijoitusyhtiö Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg, joka tunnetaan läheisistä yhteyksistään Suomeen.

Suomesta mukana oli lehden mukaan presidentti Sauli Niinistö ja useita yritysjohtajia.

Presidentti Niinistö vahvisti Helsingin Sanomille, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. Diplomaatti Max Jakobsonin takavuosina perustama epävirallinen keskusteluryhmä pitää yhteyttä ja käy keskusteluja Suomen ja Ruotsin suhteiden edistämiseksi.

–  Selvitin ajatuksiani kansainvälisestä politiikasta, tulevaisuudesta Ukrainassa ja Suomen asemoinnista tällä hetkellä. Viestini oli sama kuin se, mitä olen julkisestikin puhunut. Mitään suurta salaisuutta se ei sisältänyt, Niinistö sanoi lehdelle.

Expressenin mukaan viesti Ruotsin hallitukselle tapaamisessa oli selvä: Ruotsin tulee peesata Suomea ja lisäksi ulkomaisten investointien houkutteleminen Ruotsiin voi vaikeutua, jos Ruotsi ei liity puolustusliitto Natoon.

Suomessa elinkeinoelämä on ottanut selvästi kantaa Nato-jäsenyyden puolesta, mutta Ruotsissa yritysten edustajat ovat pitäneet matalampaa profiilia asiassa.

Tapaamisen ruotsalaiset osanottajat eivät halunneet kommentoida keskusteluja Expressenille.

Suomi sai ruotsidemokraatit kääntymään Nato-myönteisiksi

Ruotsidemokraatit näyttää vihreää valoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Puolueen hallitus oli maanantaina koolla lyhyellä varoitusajalla sen jälkeen kun puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi viikonloppuna muuttaneensa kantaansa.

Puoluehallitus asettui Åkessonin kannalle, jonka mukaan Ruotsin pitää hakea Naton jäsenyyttä, jos Suomikin päättää niin tehdä. Puoluehallitus antoi käytännössä puolueen johdolle valtuudet tukea tällaisessa tilanteessa jäsenyyshakemuksen jättämistä.

Ruotsidemokraattien puolustuspoliittisen puhemiehen Aron Emilssonin mukaan puoluehallituksen kanta oli käytännössä yksimielinen. Ruotsidemokraatit on aiemmin suhtautunut varauksellisesti jäsenyyteen Natossa.

Puolueen mielenmuutos merkitsee sitä, että Ruotsin valtiopäivillä enemmistö kansanedustajista on nyt Nato-jäsenyyden kannalla –  ainakin jos Suomi jäsenyyttä hakee. Vain ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue ovat selkeästi Nato-jäsenyyttä vastaan, kun taas pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraattien kanta saattaa olla muuttumassa.

Fundeeraus valmiiksi kesään mennessä

Sosiaalidemokraatit ilmoitti maanantaina aloittavansa välittömästi oman "turvallisuuspoliittisen keskustelunsa". Sosiaalidemokraattien tarkoituksena on päivittää muuttuneessa tilanteessa analyysi, jonka pohjalta puoluekokous päätyi viime marraskuussa vastustamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Puoluesihteeri Tobias Baudinin mukaan uudelleenarviointi tapahtuu "pikaisesti" ja sen on määrä olla valmis ennen kesää. Sen jälkeen puoluehallitus päättää, onko sosiaalidemokraattien syytä muuttaa turvallisuuspoliittista linjaansa, Baudin kertoi TT:lle.

Hänen mukaansa keskustelu ei rajoitu vain Nato-jäsenyyden kannattamiseen tai vastustamiseen, vaan tarkoitus on pohtia laajasti sitä, mikä on parhaaksi Ruotsin turvallisuudelle.

–  Kysymys Natosta on luonnollisesti osa sitä, Baudin sanoi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto TT

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje