Ruotsin keskustapuolue ei tue koko hallitusta uhkaavaa opposition epäluottamuslausetta oikeusministeriä kohtaan

Jaa artikkeli

Ruotsissa keskustapuolue ei tue ruotsidemokraattien aloitetta epäluottamuslauseesta oikeusministeri Morgan Johanssonille, vaikka yhtyykin kritiikkiin sosiaalidemokraattiministeriä kohtaan. Keskustan puheenjohtajan Annie Lööfin mukaan Ruotsi on nyt niin herkässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, etteivät poliittinen riitely ja hallituskriisi siihen sovi.

Ruotsidemokraattien eilen tekemää epäluottamusaloitetta tukevat oppositiosta maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Neljällä puolueella on yhteensä 174 edustajaa valtiopäivillä, eli yksi liian vähän epäluottamuslauseen läpimenoon, jos kaikki edustajat pysyvät rivissä.

–  Olemme tulleet pisteeseen, jossa tärkein kriminaalipoliittinen toimenpide on laittaa Morgan Johansson varhaiseläkkeelle, ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja Henrik Vinge sanoi eilen valtiopäivillä.

Pääministeri Magdalena Andersson on varoittanut koko hallituksen eroavan, jos oikeusministeri saa epäluottamuslauseen. Hänen mukaansa opposition toiminta on vastuutonta.

– Se, mitä oppositio nyt tekee, on jotain ennenkuulumatonta. Ollaan valmiita pelaamaan poliittista peliä hyvin herkässä tilanteessa. Ruotsin kansa ansaitsee parempaa, Andersson sanaili.

Äänestys ensi tiistaina

Lööfin mukaan Anderssonin hallituksen täytyy tehdä paljon enemmän ihmisten turvallisuuden parantamiseksi.

–  Mutta sitä ei saada aikaan poliittisella pelillä, joka ei ratkaise ongelmia sata päivää ennen vaaleja, Lööf kirjoittaa tiedotteessaan.

Pääministeri Andersson kehui vuolaasti Lööfin vastuun kantamisesta.

–  Hän on tehnyt niin useita kertoja tällä vaalikaudella ja osoittaa jälleen, että hän asettaa Ruotsin, ruotsalaiset ja heidän turvallisuutensa ensimmäiselle sijalle, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa ei ole silti varmaa, kuinka ensi tiistaina pidettävässä epäluottamuslauseäänestyksessä käy.

Opposition mielestä oikeusministeri Johansson ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Ruotsissa on ollut tänä vuonna useita ampumistapauksia, ja pääsiäisenä useissa Ruotsin kaupungeissa mellakoitiin rajusti.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syyskuussa. Eilen julkistetun Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n mielipidekyselyn mukaan hallituspuolue sosiaalidemokraatit on ylivoimaisesti suosituin puolue ja vain lisännyt kannatustaan samalla kun lähes kaikkien oppositiopuolueiden kannatus on huvennut.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje