Ruotsin uusi hallitus astuu virkaansa, ministerivalinnat julkistetaan

Ulf Kristersson (kesk.) esittelee aamupäivällä hallituksensa ohjelman ja ministerit valtiopäiville. LEHTIKUVA/AFP
Ulf Kristersson (kesk.) esittelee aamupäivällä hallituksensa ohjelman ja ministerit valtiopäiville. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsissa maan uusi porvarihallitus aloittaa virallisesti työnsä tänään. Vallanvaihto varmistui eilen, kun valtiopäivät hyväksyi maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin pääministeriksi.

Kristersson esittelee aamupäivällä hallituksensa ohjelman ja ministerit valtiopäiville. Valta vaihtuu myöhemmin niin kutsutun konseljin istunnossa kuninkaanlinnassa.

Kokoomuksen lisäksi hallitukseen tulee edustajia kristillisdemokraateista ja liberaaleista. Porvariblokin suurin puolue ruotsidemokraatit sen sijaan jää hallituksen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Oppositiosta on kuitenkin korostettu, että käytännössä ruotsidemokraateilla on ratkaisevan suuri vaikutusvalta uuden hallituksen politiikkaan. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on perustellut hallituksen ulkopuolelle jäämistä sillä, että puolue sai tarpeeksi tavoitteitaan läpi uuden hallituksen ohjelmaan.

Porvariblokilla on valtiopäivillä niukka kolmen paikan enemmistö oppositioon nähden. Ruotsin ylivoimaisesti suurin puolue on edelleen sosiaalidemokraatit, jonka Magdalena Andersson joutui nyt väistymään pääministerin paikalta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje