Ruotsissa perinteinen Sälenin turvallisuuskonferenssi alkaa tänään

Sälenin turvallisuuskonferenssi jatkuu tiistaihin asti. LEHTIKUVA / Matias Åberg
Sälenin turvallisuuskonferenssi jatkuu tiistaihin asti. LEHTIKUVA / Matias Åberg

Ruotsissa alkaa tänään perinteinen Sälenin turvallisuuskonferenssi, jota tällä kertaa hallitsee kysymys Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydestä.

Konferenssiin osallistuvat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Konferenssi jatkuu tiistaihin asti.

Nato-jäsenyyden toteutumiseksi vielä Turkin ja Unkarin parlamenttien on ratifioitava Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys. Unkarin odotetaan ratifioivan jäsenyydet helmikuussa, mutta Turkin kohdalla aikataulu on epäselvä.

Ruotsi ja Suomi solmivat kesällä Turkin hallituksen kanssa yhteisymmärryspöytäkirjan, jonka mukaan Turkki hyväksyy maiden Nato-jäsenyyden. Sopimuksessa luvataan muun muassa terrorismin vastaisen yhteistyön lisäämistä.

Ennen joulua Turkki moitti jyrkästi Ruotsin päätöstä olla luovuttamatta Turkkiin sen vaatimaa toimittajaa Bülent Kenesiä. Turkki oli vaatinut toimittajan palauttamista vastineeksi Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi lehdistölle, että Ruotsin kieltäytyminen Kenesin luovuttamisesta on "erittäin kielteinen tapahtuma".

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje