Saksan ulkoministeri vieraili julmuuksien kohteeksi joutuneessa Butshassa – hän painotti ukrainalaisilla olevan vastassaan armeija, joka tuntee vain "kyynisyyttä ja terroria"

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock (oik.) Ukrainan valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan (toinen oik.) seurassa Butshassa tiistaina. Lehtikuva/AFP
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock (oik.) Ukrainan valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan (toinen oik.) seurassa Butshassa tiistaina. Lehtikuva/AFP

Saksa aikoo piakkoin avata uudelleen Kiovan-suurlähetystönsä, kertoi yllätysvisiitillä Ukrainassa oleva Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Hän kuvailee tulevaa läsnäoloa edustustolla "minimaaliseksi".

Uutiskanava CNN:n mukaan Baerbock kertoi Saksan Kiovan-suurlähettilään Anka Feldhusenin palaavan Saksan edustajaksi Kiovaan.

Baerbock kommentoi brittilehti Guardianin mukaan visiittinsä yhteydessä myös Ukrainan EU-haaveita. Hänen mukaansa Ukrainasta pitäisi tulla Euroopan unionin täysimääräinen jäsen jossain vaiheessa, mutta jäsenyyteen ei voisi hänestä olla oikotietä.

Euroopan komissio on sanonut vastaavansa Ukrainan liittymispyyntöön ensi kuussa.

Saksalaisministeri kommentoi Ukrainan jäsenyyspyrkimyksiä ukrainalaiskollegansa Dmytro Kuleban kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kuleban mukaan yksi sotaan johtaneista syistä oli se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli vakuuttunut siitä, ettei Eurooppa tarvitse Ukrainaa.

Saksa pyörsi päänsä öljyn tuontikiellon ja aseavun osalta

Saksan ja Ukrainan välit ovat olleet Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen jokseenkin kireät. Kuleba kiitteli tiistaina Saksaa siitä, että he ovat päättäneet muuttaa suhtautumistaan muun muassa venäläisen öljyn tuontikiellon sekä Ukrainalle toimitettavan aseavun osalta.

Baerbock painotti lehdistötilaisuudessa Saksan aikovan vähentää venäläisen energian tuonnin nollaan. Hän sanoi muutoksen olevan tämän jälkeen pysyvä.

Venäläisen öljyn tuontikielto on osa EU:n kuudetta Venäjän vastaista pakotepakettia, josta käydään parhaillaan keskusteluja.

Osa EU:n jäsenmaista vastustaa tuontikieltoa. Suunnitelmia tuontikiellosta on viivyttänyt esimerkiksi meriyhteyttä vailla oleva Unkari, joka on riippuvainen putkea pitkin tulevasta venäläisestä öljystä.

–  Ymmärrämme, että tämä oli vaikea päätös Saksalle, Kuleba sanoi Saksan päätöksestä muuttaa energiapolitiikkaansa.

Ulkoministerit tapasivat presidentti Zelenskyin

Saksalaisministerin Ukrainan-vierailusta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Myöhemmin kerrottiin, että hänen kanssaan Kiovaan oli matkustanut myös Hollannin ulkoministeri Wopke Hoekstra, joka kertoi vierailleensa Irpinissä Kiovan lähellä. Hoekstra kertoi myös Twitterissä tavanneensa Baerbockin tavoin Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Lisäksi hän tviittasi tavanneensa Baerbockin kanssa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Hän kertoi kolmikon keskustelun olleen erinomainen.

–  Painotin Hollannin tukevan Ukrainaa edelleen täysin. Sotilaallisella kalustolla ja musertavilla Venäjän vastaisilla pakotteilla, Hoekstra tviittasi.

–  Ukraina voi luottaa meihin, kun on uudelleenrakentamisen aika, hän jatkoi.

Hollannin ulkoministeriön edustajan mukaan Hoekstra myös avaa visiitillään virallisesti uudelleen Hollannin Kiovan-suurlähetystön.

Baerbock: Putin on langennut itsepetoksen uhriksi

Baerbock tapasi tiistaina myös paikallisia asukkaita Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa. Venäläisjoukkoja on syytetty siviilien surmaamisesta Butshassa. Maan armeijaa on syytetty sotarikoksien tekemisestä myös muilla alueilla Kiovan ympärillä.

Hollannin Hoekstra on kertonut maansa aikovan myös tukea rahallisesti Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkimuksia Ukrainassa epäiltyihin sotarikoksiin liittyen.

CNN:n mukaan Saksan Baerbock arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin langenneen itsepetoksen uhriksi.

–  Hän uskoo, että eurooppalaiset vapauden ja ihmisyyden arvomme tekevät meistä turmeltuneita ja heikkoja. Ukrainalaiset ovat todistaneet, että todellisuus on päinvastainen. Teidän vapaudenhalunne tekee teistä vahvoja, Baerbock sanoi.

Hän painotti ukrainalaisten taistelevan ihmisyytensä puolesta, kun taas vastassa oleva armeija tuntee vain "kyynisyyttä ja terroria".

–  Siitä syystä teidän kamppailunne on käännekohta maailmanlaajuisessa kiistassa liberaalin demokratian ja itsevaltaisten hallintojen välillä, hän jatkoi.

YK: Ukrainassa kuollut siviilejä tuhansia enemmän kuin viralliset luvut kertovat

Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan alettua surmansa saaneiden siviilien määrä on tuhansia korkeampi kuin tähän mennessä ilmoitetut viralliset luvut kertovat. Näin sanoi YK:n Ukrainan-ihmisoikeustarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner brittilehti Guardianin mukaan.

YK:n tuoreimpien arvioiden mukaan ainakin 3  381 siviiliä on saanut surmansa ja liki 3  700 haavoittunut Venäjän hyökkäyksen alettua.

Bogner kertoi toimittajille hänen tarkkailijaryhmänsä myös tutkivan ukrainalaisjoukkoja vastaan esitettyjä "uskottavia syytöksiä". Ukrainalaisjoukkojen väitetään kiduttaneen, kaltoinkohdelleen ja teloittaneen hyökkääviin venäläisjoukkoihin sekä muihin aseellisiin ryhmiin kuuluvia sotilaita.

Bognerin mukaan yksi epävarmuustekijä siviiliuhrimäärien osalta on Ukrainan eteläosassa sijaitseva Mariupolin satamakaupunki, josta on ollut vaikea saada vahvistettua tietoa.

Maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi uutistoimisto AFP:lle tiistaina, että yli tuhat ukrainalaissotilasta on yhä Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa. Varapääministerin mukaan sadat sotilaat ovat haavoittuneet ja osa tarvitsee välitöntä hoitoa. Hän kertoi tilanteen heikkenevän joka päivä.

Terästehtaalla jäljellä olevat ukrainalaisjoukot ilmoittivat sunnuntaina, ettei antautuminen ole vaihtoehto.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntaina, että kaikki tehdaskompleksin siviilit oli saatu evakuoitua.

Ukrainasta pakenevat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi

Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa on palannut takaisin kaupunkiin, kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitshko. Kiovan asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

YK:n mukaan yli 5,9 miljoonaa ukrainalaista on lähtenyt maasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä. Lisäksi yli kahdeksan miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen jättämään sodan vuoksi kotinsa ja pakenemaan toisaalle Ukrainan rajojen sisällä.

–  Sotaa pakenevat ihmiset, pääosin naiset ja lapset, ovat äärimmäisen haavoittuvaisia, ja heillä on kasvanut riski joutua seksuaalisen tai työperäisen hyväksikäytön kohteeksi, kun järjestäytyneet rikollisryhmät ja yksittäiset keplottelijat käyttävät sekasortoa hyväkseen, raportissa sanotaan.

Raportissa peräänkuulutetaan Euroopan mailta ja kansainvälisiltä järjestöiltä "välittömiä toimia" pakolaisten rekisteröimisen edistämiseksi, jotta heille voitaisiin taata nopea pääsy suojelutoimien piiriin. Raportin on koostanut Hollannissa toimiva ihmiskaupan vastainen järjestö La Strada.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje