YK:n pääsihteeri vaati nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa

Siviiliväestön kärsimykset lisääntyvät Venäjän hyökkäyksen kiihtyessä. LEHTIKUVA/AFP
Siviiliväestön kärsimykset lisääntyvät Venäjän hyökkäyksen kiihtyessä. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa pääsiäisen aikana. Ukrainassa pääsiäispyhät ovat kuluvan viikon lopulla.

Hän tuomitsi myös Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa.

Guterresin mukaan pääsiäinen on uuden elämän juhla, eikä sotiminen saisi varjostaa sitä. Hän vaati tulitaukoa torstaista ensi sunnuntaihin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja useat muiden maiden johtajat pitivät videopuhelun, jossa vahvistettiin maiden sitoutuminen auttamaan Ukrainaa.

Videokokoukseen osallistunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi Twitterissä, että Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Naton sekä useat Euroopan maiden johtajat sopivat Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta sekä sotilaallisen ja taloudellisen avun lisäämisestä Ukrainalle.

Lavrov: Venäjä aloitti erikoissotilasoperaation seuraavan vaiheen

Venäjä on aloittanut erikoissotilasoperaationsa seuraavan vaiheen Ukrainassa, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi asiasta India Today -lehden haastattelussa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mukaan operaation tärkeimmät vaiheet lähestyvät.

Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erikoissotilasoperaatioksi.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan länsimaat yrittävät asetoimituksillaan viivyttää Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttamista, joka on operaation tavoite.

–  Olemme ryhtyneet toimiin rauhallisen elämän palauttamiseksi. Yhdysvallat ja sen kontrollissa olevat länsimaat tekevät kuitenkin kaiken mahdollisen pitkittääkseen sotilasoperaatiota niin pitkään kuin mahdollista.

–  Asetoimitusten kasvava määrä osoittaa selvästi niiden aikomukset provosoida Kiovan hallinto taistelemaan viimeiseen ukrainalaiseen, Shoigu sanoi televisioidussa tapaamisessa Venäjän sotilaskomentajien kanssa.

Donbassin aluetta tulitettiin rajusti

Ukrainan neuvotteluryhmän edustaja Myhailo Podoljak sanoi rauhanneuvottelujen olevan toistaiseksi jäissä, koska Venäjä on aloittanut ohjusiskut Donbassiin.

–  On vaikea sanoa, milloin olisi taas mahdollista käydä suoria rauhanneuvotteluja, Podoljak kertoi ukrainalaismedialle New York Timesin mukaan.

Venäjän puolustusministeriö kertoi armeijan tehneen tiistain vastaisena yönä kymmeniä ilmaiskuja Itä-Ukrainaan.

Ministeriön mukaan ohjusiskuja tehtiin ukrainalaisten asemiin 13 kohteessa Donbassin alueella, muun muassa Slovjanskin kaupunkiin. Muita ilmaiskuja oli ministeriön mukaan osunut 60 ukrainalaiseen sotilaalliseen kohteeseen.

Raketti- ja tykistötulta ammuttiin yli 1  200 kohteeseen yön aikana. Puolustusministeriön väitteiden mukaan nämäkin kohteet olivat sotilaskohteita. Venäjä väitti niin ikään pudottaneensa ukrainalaishävittäjän Donetskin alueella.

Venäjä hyökkäsi myös kaupunkeihin, jotka sijaitsevat lähellä Ukrainan itärintaman etulinjaa. Tiistaina Venäjän joukkojen onnistui ottamaan haltuunsa Kreminnan pikkukaupunki Donbassissa, alueen kuvernööri kertoi Guardian-lehden mukaan. Kuvernööri Serhi Haidain mukaan hyökkäyksessä on kuollut ainakin 200 siviiliä, mutta uhrilukuja ei ole voitu vahvistaa.

Tietoja mahdollisesta maajoukkojen suurhyökkäyksestä ei kuitenkaan vielä saatu.

Mariupolin puolustusta vaadittiin jälleen antautumaan

Venäjä vaati tiistaina Ukrainan joukkoja jälleen antautumaan ja lopettamaan "hyödyttömän vastarinnan" piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan taistelijoiden henki säästyy, jos he laskevat aseensa ja antautuvat. Määräaika kului päivällä loppuun, mutta tietoa mahdollisista antautumisista ei tullut.

Mariupolin puolustajat ovat pitäneet pintansa viikkokausia Venäjän ylivoimaa vastaan. Venäjä esitti viikonloppuna edellisen uhkavaatimuksensa joukoille ja vaati näitä antautumaan tai kohtaamaan varman kuoleman.

Ukraina sai takaisin 76 sotavankia Venäjältä

Ukraina on saanut takaisin yhteensä 76 sotavankia Venäjältä, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on sanonut Telegram-viestipalvelussa.

Varapääministerin mukaan Ukraina on saanut takaisin 60 sotilasta, mukaan lukien kymmenen upseeria sekä 16 siviiliä.

Hän ei kertonut, montako venäläissotilasta oli luovutettu takaisin Venäjälle.

Kyseessä oli Vereshtshukin mukaan viides vankienvaihto sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen helmikuun lopulla.

Runsas viisi miljoonaa jättänyt maan

Liki viisi miljoonaa ukrainalaista on jo paennut taisteluita Ukrainasta, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tiistaina. YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan maasta on lisäksi paennut liki 215  000 kolmannen maan asukasta, lähinnä opiskelijoita ja siirtotyöläisiä.

Ukrainan maastapakoa pidetään nopeimmin kasvaneena pakolaiskriisinä toisen maailmansodan jälkeen.

Siviilejä ei saada evakuoitua Ukrainassa tänäänkään

Ukrainassa ei tänäänkään pystytä evakuoimaan siviilejä, koska Venäjä ei ole suostunut siihen, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Kyseessä on jo kolmas peräkkäinen päivä, kun siviilejä varten ei saada avattua humanitaarisia käytäviä.

Venäjä ei varapääministerin mukaan ole suostunut avaamaan humanitaarista käytävää Berdjanskin suuntaan piiritetystä Mariupolin satamakaupungista. Neuvottelut siviilien evakuoimisesta Hersonista ja Harkovasta ovat niin ikään jatkuneet vaikeina ja toistaiseksi tuloksettomina, Vereshtshuk sanoi.

Myös Vereshtshukin mukaan Itä-Ukrainan Donbassin alueen pommitukset ja kranaatti-iskut ovat jatkuneet kiivaina.

Venäläiskone joutui pitkälle kiertoreitille diplomaatteja hakiessaan

Karkotettuja venäläisiä diplomaatteja Kreikasta ja Espanjasta noutanut venäläinen matkustajakone joutui tekemään huiman kiertomatkan EU:n lentokieltoalueen vuoksi, kertoo lentoliikennettä tarkkaileva FlightRadar24 -sivusto.

–  Espanja ja Kreikka myönsivät koneelle poikkeusluvan käyttää ilmatilaansa, mutta muuten kone joutui kiertämään maat, jotka ovat kieltäneet venäläiskoneiden lennot, verkkosivustolla kerrottiin.

Diplomaattien noutamiseksi jouduttiin tekemään "kiertomatka", jolle kertyi matkaa pitkälti yli 15  000 kilometriä, mikä on vain hieman vähemmän kuin maailman pisin yhtäjaksoinen lentoreitti Singaporen ja New Yorkin välillä.

Sivusto muistuttaa, että useat muutkin maat ovat karkottaneet venäläisdiplomaatteja vastalauseena Ukrainan sodalle, joten lisää pitkiä lentokierroksia voi olla luvassa.

--

Lähteenä myös AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje