Ukrainan varapääministeri: Yhdeksästä humanitaarisesta käytävästä sovittu tänään

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan maa on yhä valmis etsimään diplomaattista ratkaisua. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP
Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan maa on yhä valmis etsimään diplomaattista ratkaisua. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoo, että Ukraina on hyväksynyt yhdeksän humanitaarisen käytävän käyttämisestä ihmisten evakuoimiseksi Venäjän miehittämiltä alueilta tänään.

Vereshtshukin mukaan yksi käytävistä on rajusti pommitetusta Mariupolin kaupungista, josta on mahdollisuus poistua yksityisautoilla.

Eilen humanitaaristen käytävien kautta evakuoitiin ukrainalaiskaupungeista yli 4  500 ihmistä.

Vereshtshukin ilmoituksesta kertoi ainakin Guardian.

Ukraina: Venäjän joukot yrittävät murtaa Ukrainan puolustuksen Izjumin kaupungissa

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän joukot yrittävät murtaa Ukrainan puolustuksen Izjumin kaupungissa Harkovan alueella ja siirtävät sinne lisää joukkoja. Asiasta kertoo ainakin Guardian.

Izjum on strategisesti tärkeä kohde, kuten myös Mariupolin satamakaupunki. Venäjän piiritys Mariupolissa jatkuu edelleen, mutta se ei ole onnistunut saamaan kaupunkia haltuunsa.

Yhdysvaltalainen yksityinen satelliittiyhtiö Maxar kertoo havainneensa kuvistaan 8. huhtikuuta, että venäläisten lähes 13 kilometriä pitkä sotilasajoneuvosaattue on liikkumassa etelään Harkovan itäpuolella. Saattue on havaittu Velykyi Burlukin kaupungin tienoilla.

Venäjä yrittää paikata Ukrainassa syntyneitä tappioita palkkaamalla uudelleen armeijasta vuodesta 2012 vapautettua henkilöstöä, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Lisäksi Venäjä yrittää houkutella taistelijoita Moldovassa sijaitsevalta venäläismieliseltä Transnistrian separatistialueelta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi aiemmin tällä viikolla Sky Newsin haastattelussa, että Venäjä on kärsinyt merkittäväksi miehistötappioista Ukrainassa. BBC:n mukaan länsi on arvioinut Venäjän miehistötappioiden olevan 7  000–15  000 sotilasta.

Siviilejä kehotetaan pakenemaan Itä-Ukrainasta

Siviilit ovat jatkaneet pakoaan Itä-Ukrainasta sen jälkeen, kun yli 50 ihmistä kuoli ja yli 100 haavoittui Kramatorskin rautatieasemalle tehdyssä iskussa perjantaina. Kuolleiden joukossa oli viisi lasta.

Itäisen Lysytshanskin kaupungin pormestari Oleksandr Zaika kehotti asukkaita pakenemaan alueelta niin nopeasti kuin mahdollista.

Viiden ihmisen kerrottiin kuolleen lauantaina Donetskin alueella Venäjän tekemässä iskussa.

Kramatorskista taas yritettiin jatkaa ihmisten evakuointia. Monet evakuoiduista ovat olleet suojassa iskun kohteeksi joutuneen juna-aseman viereisessä rakennuksessa, ja he olivat kokoontuneet paikalliseen kirkkoon evakuointia varten lauantaina.

– Noin 300–400 ihmistä juoksi pakoon tänne iskun jälkeen. Monet olivat traumatisoituneita. Osa heistä meni suojaan kellariin, osa halusi lähteä niin nopeasti kuin mahdollista, kuvasi ukrainalaismies Jevgeny uutistoimisto AFP:lle.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät paikalla jäänteitä ohjuksesta, johon oli kirjoitettu venäjäksi "lastemme puolesta".

Zelenskyi: Kukaan ei halua puhua Ukrainaa kiduttaneiden kanssa - maa on kuitenkin valmis etsimään diplomaattista ratkaisuaUkrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan Ukraina on valmis koviin taisteluihin Itä-Ukrainassa.–  Tästä on tulossa kova taistelu, mutta uskomme tähän taisteluun ja voittoomme. Olemme valmiita taistelemaan, mutta samalla etsimään diplomaattista ratkaisua sotaan, Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.Myös uutistoimisto AP:lle lauantaina haastattelun antaneen Zelenskyin mukaan Ukraina on kuitenkin edelleen valmis jatkamaan neuvotteluja Venäjän kanssa, vaikka maa on pommittanut siviilejä ja syyllistynyt useiden eri tahojen mukaan sotarikoksiin ukrainalaisia vastaan.– Kukaan ei halua puhua sellaisen ihmisen tai ihmisten kanssa, jotka ovat kiduttaneet tätä kansakuntaa. Se on ymmärrettävää. Miehenä, isänä, ymmärrän tämän erittäin hyvin. Mutta emme halua menettää mahdollisuuksia diplomaattiseen ratkaisuun, hän sanoi AP:n mukaan. Johnson ja Zelenskyi kävelivät Kiovan kaduilla tapaamisensa jälkeen

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi lauantaina Zelenskyin kasvokkain. Johnsonin ja Zelenskyin tapaaminen järjestettiin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, eikä siitä kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Muun muassa Ukrainan puolustusministeriö julkaisi Johnsonista ja Zelenskyistä videon, jossa nämä kävelivät Kiovan kadulla turvamiesten keskellä ja keskustelivat tavallisten ihmisten kanssa.

– Tämä on se, miltä demokratia ja rohkeus näyttävät, puolustusministeriö totesi tviitissään.

Videolla näkyy myös, kun tavalliset ukrainalaiset tervehtivät valtion johtajia.

– Tarvitsemme teitä, huusi muun muassa eräs liikuttunut kiovalainen Johnsonille.

Johnsonin mukaan Ukrainassa on meneillään yksi 2000-luvun suurimmista taisteluista. Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Streetin edustaja kertoo Johnsonin ja Zelenskyin keskustelleen Britannian pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

Johnsonin kerrotaan myös esitelleen uuden taloudellisen ja sotilaallisen apupaketin sisältöä. Hän lupasi Ukrainalle Britannialta tueksi panssaroituja ajoneuvoja ja meritorjuntaohjuksia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje