Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle – toimittamisessa kestää "muutamia viikkoja"

MiG-29-hävittäjä lentämässä Itä-Ukrainan yläpuolella. LEHTIKUVA/AFP
MiG-29-hävittäjä lentämässä Itä-Ukrainan yläpuolella. LEHTIKUVA/AFP

Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle, Slovakian pääministeri Eduard Heger kertoo Twitterissä. Hegerin mukaan Slovakian hallitus päätti asiasta perjantaina. Hävittäjien lisäksi Slovakia aikoo toimittaa Ukrainalle Kub-ilmatorjuntajärjestelmän, Heger kertoi.

Slovakian puolustusministerin Jaroslav Nadin mukaan hävittäjien toimittaminen Ukrainaan tulee kestämään "muutamia viikkoja".

Aiemmin myös Puola on kertonut lahjoittavansa samaisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainalle. Torstaina uutisoitiin, että Puola aikoo toimittaa ensimmäiset hävittäjänsä lähipäivinä. Sekä Slovakia että Puola ovat sotilasliitto Naton jäseniä.

Ukraina on pyytänyt läntisiltä kumppanimailtaan hävittäjiä jo pitkään. Pääasiassa Ukrainan toiveissa on ollut saada nykyaikaisempia yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjiä. Sen sijaan MiG-29 on Neuvostoliitossa 1980-luvulla kehitetty hävittäjä.

Venäjä vastasi perjantaina hävittäjäuutisiin ilmoittamalla, että Puolan ja Slovakian lahjoittamat hävittäjät tullaan tuhoamaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille, että sotatarvikkeiden lähettäminen Ukrainaan ei tule muuttamaan "sotilaallisen erikoisoperaation" lopputulosta Ukrainassa.

"Sotilaallinen erikoisoperaatio" on Kremlin käyttämä termi Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje