Slovenia voi saada historian ensimmäisen naispresidentin

Mielipidemittauksissa Pirc Musarin on ennustettu saavan hieman yli puolet äänistä Slovenian presidentinvaalien toisella kierroksella. LEHTIKUVA/AFP
Mielipidemittauksissa Pirc Musarin on ennustettu saavan hieman yli puolet äänistä Slovenian presidentinvaalien toisella kierroksella. LEHTIKUVA/AFP

Sloveniassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa, joiden tuloksena maa voi saada ensimmäisen naispresidenttinsä, asianajaja Natasa Pirc Musarin, 54. Hän on hoitanut muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin vaimon Melanian asioita.

Mielipidemittauksissa Pirc Musarin on ennustettu saavan hieman yli puolet äänistä. Hänen vastaehdokkaansa sunnuntain presidentinvaalien kakkoskierroksella, ex-ulkoministeri Anze Logar, 44, jää mittausten mukaan 44–49 prosenttiin.

Pirc Musar on toiminut Slovenian tietosuojaviranomaisten johdossa vuosikymmenen. Hoitaessaan Melania Trumpin asioita hän muun muassa esti yrityksiä markkinoimasta tuotteitaan luvattomasti tämän nimellä. Melania Trump on syntyjään slovenialainen.

"Ei presidentti voi olla puolueeton ja vailla mielipiteitä"

Vaikka presidentin rooli Sloveniassa on pitkälle seremoniallinen, Pirc Musar on sanonut mahdollisen valintansa myötä tuovansa muun muassa naisten oikeuksia paremmin esille.

–  Ei presidentti voi olla puolueeton ja vailla mielipiteitä. En ole koskaan pelännyt tuoda kantojani esiin, Pirc Musar sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Istuva presidentti Borut Pahor ei enää voinut asettua ehdolle, koska hän on jo ollut presidenttinä lain määräämän enimmäismäärän eli kaksi viiden vuoden kautta.

Vaalihuoneistot avautuivat aamukahdeksalta Suomen aikaa, ja äänestys päättyy iltakahdeksalta. Alustavia tuloksia on määrä saada jo sunnuntain aikana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje