Sri Lankan presidentti suostuu eroamaan ensi viikolla – myös pääministeri kertoi erostaan, tavoitteena muodostaa koalitiohallitus

Sri Lankassa mielenosoittajat rynnäköivät presidentin virka-asuntoon. LEHTIKUVA / AFP
Sri Lankassa mielenosoittajat rynnäköivät presidentin virka-asuntoon. LEHTIKUVA / AFP
Jaa artikkeli

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa on suostunut eroamaan ensi viikolla, kertoo maan parlamentin puhemies Mahinda Abeywardana televisioidussa lausunnossa.

Myös maan pääminsteri on ilmoittanut erostaan.

Presidentti pakeni aiemmin lauantaina mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat presidentin virka-asuntoon maan pääkaupungissa Colombossa. Presidentti vietiin Colombon satamaan, jossa hän nousi Sri Lankan eteläosien merialueille suunnanneeseen merivoimien alukseen.

–  Jotta rauhanomainen vallanvaihto saadaan toteutettua, presidentti luopuu vallastaan heinäkuun 13. päivä, puhemies kertoi.

Aiemmin lauantaipäivänä tavanneet Sri Lankan parlamenttipuolueiden johtajat vaativat maan pääministerin ja presidentin eroa, kertoi Sri Lankan muslimipuolueen johtaja Rauff Hakeem Twitterissä.

Presidentin virka-asunnon läheisyydessä satojatuhansia mielenosoittajia

Poliisin arvion mukaan lauantaipäivänä presidentin virka-asunnon läheisyyteen oli kerääntynyt satojatuhansia mielenosoittajia, jotka vaativat presidentin eroa maan surkean taloustilanteen vuoksi.

Sosiaalisen median kautta levitetyissä suorissa videolähetyksissä näkyi satoja ihmisiä, jotka olivat tunkeutuneet presidentin virka-asunnon pihalle ja sisätiloihin.

Viranomaiset olivat varanneet lähes 20  000 sotilasta ja poliisia turvaoperaatioon presidentin suojelemiseksi. Sotilaiden kerrotaan ampuneen laukauksia ilmaan estääkseen mielenosoittajia valtaamasta presidentin virka-asuntoa.

Tuhansia rynnäkkökiväärein varustettuja sotilaita oli kuljetettu busseilla pääkaupunkiin vahvistamaan poliisivoimia ja suojelemaan presidentin virka-asuntoa, johon mielenosoittajat olivat ilmoittaneet rynnäköivänsä.

Pääministeri eroaa, tavoitteena koalitiohallitus

Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe kertoi iltapäivällä Suomen aikaa eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus. Väistyvä pääministeri kertoi asiasta muun muassa Twitter-tilillään.

–  Jotta valtionhallinto voisi jatkaa toimintaansa ja turvata kaikkien kansalaisten turvallisuuden, suostun puoluejohtajien ehdotukseen ja teen tilaa kaikkien puolueiden hallituskokoonpanon luomiseksi, Wickremesinghe sanoi erotviitissään.

Vain muutama tunti pääministerin eroilmoituksen jälkeen poliisi ja pääministerin kanslia kertoivat mielenosoittajien tunkeutuneen myös pääministerin asuntoon ja sytyttäneen sen palamaan.

Poliisin mukaan väistyvä pääministeri ei ollut asunnollaan.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi tämän vuoden toukokuussa. Tätä ennen hän on toiminut pääministerinä neljään eri otteeseen.

Protestoijat ottivat junia haltuunsa

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa Sri Lankassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta, kun tuonnin rahoittamiseen tarvittava ulkomainen valuutta on loppunut.

YK on arvioinut, että noin 80 prosenttia maan asukkaista jättää aterioita väliin ruokapulan ja nousevien hintojen takia.

Saarivaltio on jo lähes täysin ilman polttoainetta, ja hallinto on sulkenut kaiken ei-välttämättömän julkisen toiminnan polttoaineen säästämiseksi.

Viranomaiset luopuivat tehottomaksi osoittautuneesta ulkonaliikkumiskiellosta sen jälkeen, kun tuhannet ihmiset olivat rikkoneet sitä lauantain vastaisena yönä. Ihmiset ovat matkanneet suurin joukoin maan pääkaupunkiin Colomboon tämänpäiväistä suurmielenosoitusta varten.

Hallituksen vastaiset mielenosoittajat olivat muun muassa painostaneet rautatievirkailijat aloittamaan junaliikenteen Colomboon, jotta ihmiset pystyisivät osallistumaan mielenosoitukseen.

Opposition tukemat mielenosoittajat olivat myös palkanneet yksityisiä busseja kuljettamaan ihmisiä pääkaupunkiin.

YK otti kantaa mielenosoitukseen

Perjantaina kolme tuomaria hylkäsi poliisin pyynnön kieltää lauantain suurmielenosoitus.

YK kehotti sekä viranomaisia että mielenosoittajia varmistamaan, että lauantain mielenosoitus olisi rauhanomainen.

–  Kehotamme Sri Lankan viranomaisia osoittamaan maltillisuutta kokoontumisten valvomisessa ja tekemään kaikkensa väkivallan estämiseksi, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sanoi.

Toukokuussa yhdeksän ihmistä kuoli ja satoja haavoittui, kun yhteenotot puhkesivat eri puolilla maata Rajapaksan kannattajien hyökättyä rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun presidentin virka-asunnon ulkopuolella.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje