Sri Lankassa ihmiset juhlivat kaduilla ja presidentin virka-asunnossa presidentin ja pääministerin eroa

Tuhannet miehet, naiset ja lapset ovat tulvineet paenneen presidentin virka-asunnolle juhlimaan tämän eroamista. LEHTIKUVA/AFP
Tuhannet miehet, naiset ja lapset ovat tulvineet paenneen presidentin virka-asunnolle juhlimaan tämän eroamista. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Etelä-Aasiassa sijaitsevassa Sri Lankassa ihmiset ovat laulaneet kaduilla ja ampuneet ilotulitteita juhliessaan maan presidentin ja pääministerin eilisiä eroilmoituksia. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Talouskriisin kanssa kamppailevassa Sri Lankassa mielenosoittajat olivat jo pitkään vaatineet presidentin eroa. Presidentti Gotabaya Rajapaksa joutui lauantaina pakenemaan mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat tämän virka-asuntoon osana suurmielenosoitusta.

Myös Sri Lankan parlamenttipuolueiden johtajat vaativat lauantaina maan pääministerin ja presidentin eroa.

Maan parlamentin puhemies Mahinda Abeywardana kertoi lopulta televisioidussa lausunnossa Rajapaksan suostuneen eroamaan ensi viikolla.

–  Jotta rauhanomainen vallanvaihto saadaan toteutettua, presidentti luopuu vallastaan heinäkuun 13. päivä, puhemies kertoi lauantai-iltana Suomen aikaa.

Tavoitteena kaikkien puolueiden koalitiohallitus

Myös Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe kertoi lauantaina eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Vain muutamia tunteja pääministerin eroilmoituksen jälkeen poliisi ja pääministerin kanslia kertoivat mielenosoittajien tunkeutuneen myös pääministerin asuntoon ja sytyttäneen sen palamaan.

Väistyvä pääministeri ei poliisin mukaan ollut tuolloin asunnollaan.

Mielenosoittajat jatkaneet juhlintaansa

Tuhannet miehet, naiset ja lapset ovat tänään tulvineet paenneen presidentin virka-asunnolle juhlimaan tämän eroamista. Valtionvaltaa edustaneesta siirtomaa-aikaisesta rakennuksesta on muodostunut uusi symboli kansan vallalle Sri Lankassa.

Ihmiset ovat muun muassa järjestäneet piknik-lounaita presidentin puutarhassa, uineet tämän uima-altaassa, soittaneet pianoa ja jonottaneet istumaan presidentin viralliselle istuimelle.

Jopa buddhalaismunkit ovat saapuneet ihmettelemään presidentin marmorilattioita ja keskusilmastointia.

Presidentin seuraajasta ei vielä selvyyttä

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta. Parlamentin puhemies on lupaillut seuraajan löytyvän jo viikon kuluessa.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, kuka voisi saada lainsäätäjien keskuudessa tarpeeksi kannatusta Rajapaksan seuraajaksi.

Sri Lankan laskukausi on pahin sen jälkeen, kun maa itsenäistyi Britanniasta 1948. Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Venäjän hyökkäys voinut olla osatekijänä Sri Lankan tilanteeseen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan ukrainalaisen viljan toimitusvaikeudet ovat osaltaan voineet syventää Sri Lankan sekasortoa. Venäjä on estänyt ukrainalaisen viljan kuljetuksia Mustallamerellä, mistä voi Blinkenin mukaan seurata kriisejä muuallakin.

–  Näemme Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia ympäri maailmaa. Venäjän toimet ovat voineet vaikuttaa myös Sri Lankan tilanteeseen, ja olemme huolissamme mahdollisista seuraamuksista muuallakin, Blinken sanoi tänään.

Blinkenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on merkittävästi pahentanut jo valmiiksi heikkoa ruokaturvaa ympäri maailmaa.

-----------------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje