Sunak ja Macron lämmittelevät Pariisissa Britannian ja Ranskan viileitä suhteita

Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti Britannian pääministeri Rishi Sunakin vastaan Elysee-palatsissa Pariisissa. LEHTIKUVA/AFP
Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti Britannian pääministeri Rishi Sunakin vastaan Elysee-palatsissa Pariisissa. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat tänään Pariisissa kokouksessa, jonka tavoitteena on muun muassa lähentää brexitin myötä etääntyneitä suhteita ja sopia uusista suuntaviivoista Englannin kanaalin ylittävien siirtolaisvirtojen hillitsemiseksi.

Macron otti matkan Lontoosta Pariisiin junalla taittaneen Sunakin vastaan Elysee-palatsissa perjantaina. Kyseessä on ensimmäinen Ranskan ja Britannian johtajien kahdenvälinen huipputapaaminen viiteen vuoteen.

Britanniaa vuosina 2019–2022 johtaneen Boris Johnsonin ja Macronin välit olivat viileät. Sunakia Britannian pääministerinä edeltänyt Liz Truss taas totesi jo vaalikampanjansa aikana, ettei osannut päättää, oliko Macron "ystävä vai vihollinen".

Sunak korosti kuitenkin jo ennen lähtöään tarvetta lähentää maiden suhteita.

– Läheisyytemme, historiamme ja yhteinen globaali katsantokantamme tarkoittavat sitä, että luja kumppanuus Britannian ja Ranskan välillä ei ole vain arvokasta, vaan se on välttämätöntä, Sunak sanoi torstaina.

Kaksikon tapaamisen, jossa on tarkoitus käsitellä myös Ukrainan sotaa ja Tyynenmeren turvallisuustilannetta, annista on luvassa tiedotustilaisuus perjantaina iltapäivällä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje