Taleban pyytää lisää kansainvälistä apua Afganistanin maanjäristyksen tuhojen takia – romahtaneiden rakennusten raunioista kaivetaan yhä ihmisiä

Afganistanin valtiollisen Bakhtar-uutistoimiston välittämässä kuvassa näkyy järistyksen aiheuttamia tuhoja Paktikan maakunnassa. LEHTIKUVA/AFP
Afganistanin valtiollisen Bakhtar-uutistoimiston välittämässä kuvassa näkyy järistyksen aiheuttamia tuhoja Paktikan maakunnassa. LEHTIKUVA/AFP

Afganistanin Taleban-hallitus kertoo maan tarvitsevan lisää kansainvälistä apua keskiviikkoisen maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen takia. Asiasta uutisoivat muun muassa brittimediat BBC ja Guardian.

Taleban kertoo arvostavansa ja pitävänsä tervetulleena apua, jota useat avustusjärjestöt ja maat ovat jo luvanneet. Maanjäristyksen kerrotaan kuitenkin aiheuttaneen niin laajaa tuhoa ja kärsimystä, että apua tarvitaan lisää.

–  Hallitus on valitettavasti pakotteiden alaisena, joten se ei pysty taloudellisesti auttamaan ihmisiä tarvittavassa määrin, Taleban-virkamies Abdul Qahar Balkhi kertoi Guardianin mukaan.

Taleban-hallituksen tiedottaja Bilal Karimi vetosi jo eilen Twitterissä, että avustusjärjestöt lähettäisivät heti apua humanitaarisen katastrofin estämiseksi.

Viranomaisarvioiden mukaan maanjäristyksessä kuoli ainakin tuhat ihmistä ja ainakin 1  500 loukkaantui. Uhrien määrän uskotaan nousevan edelleen, sillä romahtaneista rakennuksista kaivetaan yhä ylös ihmisiä.

YK on arvioinut, että maanjäristyksessä on tuhoutunut jopa kaksi tuhatta kotia. Kodittomiksi joutuneiden ihmisten määrä on kuitenkin paljon suurempi.

Järistys tapahtui aamun varhaisina tunteina maan itäosassa Paktikan ja Khostin maakunnissa lähellä Pakistanin vastaista rajaa.

Afganistan tarvinnee miljardeja

Maanjäristys oli uutistoimisto AFP:n mukaan maan tuhoisin lähes 25 vuoteen, vaikka maanjäristykset eivät ole harvinaisia Afganistanin alueella.

Ensimmäisten tietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 5,9. Myöhemmin Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus USGS ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 6,1. USGS:n mukaan järistys tapahtui noin 51 kilometrin syvyydessä.

Maanjäristyksen vaikutuksia pahentaa se, että Afganistan on kamppaillut viime aikoina jo muutenkin ruokapulan ja muiden ongelmien kanssa. Maan tilanne on entisestään heikentynyt Taleban-hallinnon aikana.

Avustusjärjestöt ja YK ovat arvioineet, että Afganistan tarvitsee tänä vuonna miljardeja dollareita kriisin ratkaisemiseksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje