Trumpin ex-strategistin oikeudenkäynnin alustavat valamiesvalinnat tehty – Steve Bannonia syytetään kongressin halventamisesta

Steve Bannon oli kuukausien ajan kieltäytynyt todistamasta komitean edessä, mutta tässä kuussa hän pyörsi päänsä. LEHTIKUVA / AFP
Steve Bannon oli kuukausien ajan kieltäytynyt todistamasta komitean edessä, mutta tässä kuussa hän pyörsi päänsä. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa on saatu valittua valamiehet maan edellisen presidentin Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin oikeudenkäyntiä varten.

Bannonia syytetään kongressin halventamisesta, koska hän ei alun perin suostunut todistamaan kongressin komitean tutkinnassa, joka käsitteli viime vuoden loppiaisena tapahtunutta kongressitalon valtausta. Bannon on saanut syytteen myös siitä, että hän ei suostunut luovuttamaan komitean pyytämiä asiakirjoja.

Maanantaina valittiin 22-henkinen valamiehistö, jota on tiistaina määrä vielä leikata 12 valamieheen ja kahteen varahenkilöön. Tämän jälkeen oikeudenkäynnin on määrä alkaa avauspuheenvuoroilla. Oikeudenkäynnin odotetaan olevan pikainen.

Bannonin asianajajat olivat pyrkineet saamaan oikeudenkäynnille lykkäystä, jotta sitä ei käytäisi samaan aikaan, kun kongressitalon valtausta tutkinut edustajainhuoneen komitea pitää kuulemisiaan. Tuomari kuitenkin hylkäsi tämän pyynnön viime viikolla.

Trumpin on katsottu yllyttäneen kongressitaloon hyökänneitä kannattajiaan muun muassa hyökkäyksen alla pitämällään puheella, jossa hän toisteli jo aiemmin esittämiään valheellisia väitteitä vaalivilpistä.

Hyökkäystä tutkivan komitean mukaan Bannon oli puhunut Trumpille hyökkäystä edeltävänä päivänä.

Tutkijat ovat epäilleet, että Bannonilla voisi olla tietoa Trumpin ja kongressitalon vallanneiden mellakoitsijoiden yhteyksistä.

Bannon on suostunut viimein todistamaan komitean edessä

Julkiset kuulemiset kongressitaloon tehdyn hyökkäyksen tutkinnan tuloksista alkoivat kesäkuussa lähes vuoden kestäneen tutkinnan jälkeen.

Bannon oli kuukausien ajan kieltäytynyt todistamasta komitean edessä, mutta vihdoin tässä kuussa hän pyörsi päänsä. Bannonin asianajaja ilmoitti asiasta kirjeellä, jonka mukaan Bannon on halukas todistamaan mieluiten julkisessa kuulemistilaisuudessa.

Miehen asianajajat väittivät aiemmin, ettei hänen tarvinnut tehdä yhteistyötä komitean kanssa asemansa tuoman etuoikeuden takia. Nyt olosuhteiden kerrottiin kuitenkin muuttuneen.

Syyttäjät ovat uskoneet Bannonin tuoreen yhteystyöhalun olevan "viime hetken pyrkimys välttää vastuu", viivyttämällä tämän myötä omaa oikeudenkäyntiään.

Tuomari Carl Nichols oli päättänyt, että oikeudenkäynti etenisi tästä huolimatta.

–  En näe mitään syytä pitkittää tätä tapausta enää pidempään, hän perusteli.

Trump armahti Bannonin aiemmista syytteistä

Jos Bannon tuomitaan kongressin halventamisesta, hänellä voi olla edessään vähimmillään 30 päivän ja enimmillään vuoden vankeustuomio syytekohtaa kohden. Häntä vastaan on nostettu kaikkiaan kaksi syytettä, joten vankeutta voisi olla edessä kahden vuoden verran.

Bannonia vastaan oli aiemmin nostettu syyte myös petoksesta ja rahanpesusta. Syyte liittyi Meksikon rajamuurin rakentamiseen suunnattuun varainkeruukampanjaan. Meksikon rajalle rakennettava muuri oli yksi Trumpin keskeisistä vaalilupauksista.

Viimeisinä hetkinään Valkoisessa talossa Donald Trump kuitenkin armahti Bannonin.

Bannon oli mukana Trumpin presidenttikampanjassa, minkä lisäksi hän oli Trumpin päästrategi Valkoisessa talossa, kunnes sai kenkää vuonna 2017. Ennen presidentin tiimissä toimimista Bannon johti äärioikeistolaista Breitbart News -sivustoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje