Tuhannet hylätyt äänet voivat tulla takaisin laskelmiin Ruotsissa

Punavihreän ja porvariblokin välinen ero laskennassa on tällä hetkellä noin 47 000 ääntä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Punavihreän ja porvariblokin välinen ero laskennassa on tällä hetkellä noin 47 000 ääntä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ruotsin tasaväkiseen vaalitulokseen voivat vaikuttaa tuhannet aiemmin hylätyt äänet. Sunnuntain äänestyksessä hylättiin alustavasti vajaat 94  000 ääntä, joista huomattava osa todennäköisesti hyväksytään lääninhallitusten tarkastuslaskennassa.

Edellisissä vuoden 2018 vaaleissa hylätyistä äänistä hyväksyttiin tarkastuksessa vajaa kolmannes. Tämänkertaisessa vaalissa se tarkoittaisi noin 28  000:ta ääntä.

Punavihreän ja porvariblokin välinen ero laskennassa on tällä hetkellä noin 47  000 ääntä.

Alustava ääntenlaskenta jatkuu huomenna myöhäisillä ennakkoäänillä ja ulkoruotsalaisten äänillä. Niitä arvioidaan olevan enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin määrä oli reilut 200  000. Vaaliviranomainen ilmoitti myöhään eilen, että alustavan ääntenlaskennan tulos valmistuu todennäköisesti vasta torstain puolella.

Demarit "keskiluokan virkamiespuolue"

Ruotsalaisten vaaliasiantuntijoiden mukaan vaalien suurin voittaja ruotsidemokraatit lisäsi kannatustaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla ja pienillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsin joillakin äänestysalueilla ruotsidemokraatit oli sunnuntain vaaleissa suosituin puolue.

Göteborgin yliopiston professorin Jonas Hinnforsin mukaan ruotsidemokraatit ja sosiaalidemokraatit ovat nyt osapuilleen yhtä suosittuja työväestöön kuuluvien äänestäjien keskuudessa.

–  Ruotsidemokraatit vahvistaa asemaansa uutena työväenpuolueena, Hinnfors tiivistää vaalituloksen.

Myös sosiaalidemokraatit lisäsivät sunnuntain vaaleissa selväsi kannatustaan, eivät tosin aivan yhtä paljon kuin ruotsidemokraatit. Sosiaalidemokraattien uudet äänestäjät tulivat kuitenkin pääosin suurkaupungeista.

–  Sosiaalidemokraateista on tulossa yhä enemmän keskiluokan virkamiespuolue, Hinnfors päättelee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje