Turkin Cavusoglu kehui tapaamista USA:n Blinkenin kanssa erittäin positiiviseksi – ulkoministeri toisti Turkin vaatimukset Suomelle ja Ruotsille

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapasivat keskiviikkona New Yorkissa. LEHTIKUVA / AFP
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapasivat keskiviikkona New Yorkissa. LEHTIKUVA / AFP
Jaa artikkeli

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoo, että hänen keskustelunsa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa olivat "erittäin myönteiset." Ulkoministerit puhuivat New Yorkissa muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista, joihin Turkki on suhtautunut nihkeästi.

Cavusoglu kertoi Blinkenin vakuuttaneen hänelle, että Yhdysvallat vie eteenpäin viestin Turkin turvallisuushuolista. Hän toisti Turkin hallinnon näkemyksen siitä, että Nato ei voi hyväksyä jäseniä, jotka tukevat "terroristijärjestöjä."

Turkkia on hiertänyt Suomen ja Ruotsin kohdalla muun muassa se, että Turkin mielestä ne suojelevat sen terroristisina pitämiä kurdijärjestöjä. Cavusoglu toi Blinkenille esiin sen, että niin Suomen ja Ruotsin kuin myös Yhdysvaltojen tuki kurdijärjestöille pitäisi lopettaa.

–  Haluamme, että Turkin huoliin vastataan myös käytännössä, ei vain sanoin. Tämä ei koske vain Ruotsia ja Suomea, vaan myös muita liittolaisia, Cavusoglu sanoi tapaamisen jälkeen turkkilaislehti Hürriyetin mukaan.

Cavusoglu ja Blinken puhuivat myös muun muassa Turkin aikomuksista ostaa Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä.

Reuters: Cavusoglu ärähti lauantaina Ruotsin ulkoministerille

Reutersin mukaan Cavusoglu aiheutti lauantaina pienimuotoisen kohtauksen Naton ulkoministerikokouksessa Berliinissä, jossa myös Suomen ja Ruotsin edustajat olivat paikalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli päivää aiemmin yllättänyt Nato-liittolaisensa sanomalla, ettei Turkki voi suhtautua positiivisesti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin. Lauantaina Berliinissä Cavusoglu linjasi Turkin vaatimukset Suomen ja Ruotsin hakemusten hyväksymiseksi. Reutersin Nato-diplomaattilähteiden mukaan tämä korotti ääntään puhuessaan Ruotsin ulkoministerille Ann Lindelle.

–  Meille se oli historiallinen hetki, mutta Cavusoglu sanoi, että häntä ärsyttää Linden 'feministinen politiikka', mikä toi tilanteeseen draamaa, eräs nimettömänä pysytellyt diplomaatti sanoi.

Diplomaatit kuvailivat Cavusoglun käytöstä "noloksi."

Turkkilainen diplomaattilähde puolestaan sanoi Reutersille, että Cavusoglu oli kertonut Turkin näkökohdista kunnioittavasti, ja torjunut Linden väitteen siitä että Turkin vastustus johtui Ruotsin feministisestä ulkopolitiikasta.

–  Hänen (Linden) kommenttinsa eivät auta Ruotsin Nato-hakua, kun taas Suomen lausunnot ovat huolellisesti muotoiltuja, turkkilaislähde sanoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje