Tutkijat löysivät Sveitsin Alpeilta muinaisen merenelävän jättihampaan

Taiteilija Todd Marshallin näkemys muinaisesta iktyosauruksesta. LEHTIKUVA/AFP/Edinburghin yliopisto
Taiteilija Todd Marshallin näkemys muinaisesta iktyosauruksesta. LEHTIKUVA/AFP/Edinburghin yliopisto

Tutkijat ovat löytäneet kolmen muinaisen merenelävän, iktyosauruksen, fossiilit Sveitsin Alpeilta. Noin 2  800 metrin korkeudesta tehtyihin löydöksiin lukeutuu suurin tähän mennessä löydetty iktyosauruksen hammas.

Iktyosaurukset kuolivat sukupuuttoon noin 200 miljoonaa vuotta sitten, ja niiden fossiileja on ollut hyvin vaikea löytää.

Kyseiset, 205 miljoonan vuoden takaisiksi ajoitetut yksilöt huomattiin vuosina 1976–1990 geologisten tutkimusten aikana, mutta niitä ei päästy tutkimaan kuin vasta äskettäin.

Iktyosaurukset olivat muinaisten valtamerten jättimäisiä merimatelijoita, jotka muistuttivat delfiinejä. Ne painoivat jopa 80 tonnia ja saattoivat kasvaa jopa 20 metrin pituisiksi – ne olivatkin eräitä suurimmista maapallolla koskaan eläneistä eläimistä.

–  Meidän kannaltamme jännittävin (löydös) oli kuitenkin hammas, sanoi tutkija Martin Sander Bonnin yliopistosta uutistoimisto AFP:n mukaan.

–  Se on iktyosaurusten standardien mukaan valtava: sen juuren halkaisija oli 60 millimetriä. Suurin tähän mennessä säilyneessä kallossa löydetty näyte oli 20 millimetriä ja peräisin lähes 18 metriä pitkästä iktyosauruksesta, Sander kertoi.

Tutkijat odottavat nyt löytävänsä lisää muinaisia mereneläviä Alppien jäätiköiden alta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje