Tutkintakomitea: Trump asetti varapresidentti Pencen vaaraan kongressitalon valtauksen aikana

Tutkintakomitean mukaan Donald Trump painosti Mike Penceä laittomasti yrittäessään saada tämän kumoamaan vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen. LEHTIKUVA / AFP
Tutkintakomitean mukaan Donald Trump painosti Mike Penceä laittomasti yrittäessään saada tämän kumoamaan vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump asetti silloisen varapresidenttinsä Mike Pencen vaaraan vuoden 2021 loppiaisena tapahtuneen kongressirakennuksen valtauksen aikana, arvioi edustajainhuoneen asettama tutkintakomitea.

Tutkintakomitean mukaan Trump myös painosti Penceä laittomasti yrittäessään saada tämän kumoamaan vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen. Tutkintakomitean mukaan Trump jatkoi Pencen painostamista yhä sen jälkeen, kun presidentille oli kerrottu Pencen painostamisen olevan laitonta.

Torstai-iltana Suomen aikaa alkaneessa kolmannessa julkisessa kuulemisessa äänessä oli muun muassa Pencen tuolloinen asianajaja Greg Jacob. Jacob todisti heille olleen selvää, ettei varapresidentillä ole valtaa kumota vaalitulosta, vaikka Trump niin julkisesti väitti.

Asianajajan mukaan Pence arvioi tuolloin, että kirjallinen lausunto, jossa hän perustelee syitään vastustaa vaalituloksen kumoamista, on kenties tärkein asia, mitä hän koskaan sanoo.

Pence julkaisi lausuntonsa ennen kuin Yhdysvaltain kongressi kokoontui loppiaisena vahvistamaan Joe Bidenin vaalivoiton 3. marraskuuta pidetyissä presidentinvaaleissa.

–  Jotkut uskovat, että varapresidenttinä minulla olisi mahdollisuus joko hyväksyä tai tyrmätä valitsijamiesten äänet yksipuolisesti. Toiset uskovat, että valitsijamiesääniä ei tulisi ikinä haastaa kongressin yhteisistunnossa, Pence kirjoitti lausunnossaan.

Pencen jatkoi tulleensa Yhdysvaltain perustuslakia, lakeja ja historiaa tutkittuaan siihen tulokseen, ettei kumpikaan näkemys ole oikea.

–  Presidenttiys kuuluu Yhdysvaltain kansalaisille ja yksin heille.

Torstaina 6. tammikuuta edustajainhuoneen jäsenten ja senaattoreiden yhteinen kokous keskeytettiin, kun Trumpin kannattajia tunkeutui sisälle kongressitaloon. Kokousta johtanut varapresidentti Pence evakuoitiin paikalta.

Jacob sanoi todistuksessaan myös, että Trumpin asianajajan John Eastman oli myöntänyt jo kaksi päivä ennen kongressitalon valtausta, että suunnitelma saada varapresidentti estämään vaalituloksen vahvistamista rikkoo lakia.

"Mike Pence sanoi ei"

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan Trumpin avustaja todisti entisen presidentin kutsuneen Penceä "nynnyksi". Lehden mukaan Pence myös piileskeli kongressitaloon tunkeutuneelta väkijoukolta parkkihallissa perheensä kanssa.

Demokraattienemmistöisen tutkintakomitean mukaan Pencen rohkeus vastustaa Trumpia asetti hänet suureen vaaraan.

–  Mike Pence sanoi ei. Hän vastusti painetta, tutkintakomitea johtava demokraattiedustaja Bennie Thompson sanoi torstain kuulemisessa.

–  Olemme kiitollisia herra Pencen rohkeudesta, Thompson lisäsi.

Tutkintakomitean kiittelemä entinen varapresidentti ei ollut läsnä kuulemisessa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje