Useat brittipoliitikot ilmaisseet jo kiinnostuksensa pääministerin pestiin – työväenpuolue yrittää painostaa Johnsonin eroamaan heti

story-image

Britannian eroavan pääministerin Boris Johnsonin seuraajaksi ei ole selvää ennakkosuosikkia. Britanniassa muun muassa media on listannut mahdollisia seuraajaehdokkaita, minkä lisäksi jotkut poliitikot ovat kertoneet harkitsevansa tehtävään pyrkimistä, kertoo BBC.

Ensimmäisiin kiinnostuksensa ilmaisseisiin lukeutuivat konservatiivien johtajakisan Johnsonille vuonna 2019 hävinnyt Jeremy Hunt sekä jyrkän linjan brexit-kannattaja, parlamentaarikko Steve Baker. Parlamentaarikko Tom Tugendhat ja oikeuskansleri Suella Braverman kertoivat jo suoraan pyrkivänsä Johnsonin seuraajaksi.

BBC:n mukaan pääministeriksi saattavat pyrkiä myös ainakin ulkoministeri Liz Truss, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja puolustusministeri Ben Wallace.

Aivan kaikkia konservatiivien ykkösketjussa ei pyrkiminen Downing Street 10:een eli pääministerin virka-asuntoon houkuttele. Varapääministeri Dominic Raab, ex-terveysministeri Matt Hancock ja Johnsonin entinen vankka kannattaja, hänen eroaan vaatimaan siirtynyt Michael Gove eivät lähde tavoittelemaan pääministerin tehtävää – jollei mieli vielä muutu.

Pääministerikisan aikataulu vahvistetaan ensi viikolla. Uuden pääministerin odotetaan pääsevän aloittamaan syyskuussa.

Myös osa omista työntämässä ulos oitis

Opposition työväenpuolue yrittää painostaa Boris Johnsonin eroamaan pääministerin tehtävästä heti. Työväenpuolue uhkasi, että se järjestää epäluottamusäänestyksen saadakseen Johnsonin ulos virastaan saman tien.

Skandaalien koettelema Johnson ilmoitti torstaina, että hän eroaa konservatiivipuolueen puheenjohtajan tehtävästä välittömästi. Johnson aikoo kuitenkin jatkaa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu puolueestaan seuraaja.

Jotta pääministeri saisi epäluottamuslauseen parlamentilta, olisi myös kymmenien konservatiivipuolueen edustajien äänestettävä häntä vastaan. Se olisi heille kuitenkin riski: Johnsonin syrjäyttäminen voisi johtaa pikaisiin vaaleihin, joissa osa konservatiiveista saattaisi menettää parlamenttipaikkansa, jos työväenpuolue kipuaisi vaalivoittajaksi.

Myös kasvava joukko konservatiivipuolueen kansanedustajia ja silmäätekeviä on ehtinyt vaatia Johnsonia eroamaan pääministerin paikalta jo ennen hänen seuraajansa valintaa. Väliajan tehtävää hoitaisi virkaa tekevä pääministeri.

EU toivoo välien kohentuvan Johnsonin lähdön myötä

Britannian ja Euroopan unionin välit ovat olleet vuosikausia varsin tiukat erityisesti Britannian unionista irtautumisen vuoksi. EU näkee kuitenkin toivoa välien kohentumisesta brexitin esitaistelijana tunnetun Johnsonin eron myötä.

Euroopan komissio ei ole kommentoinut julkisesti Britannian poliittista sekasortoa, mutta asiasta on sen sijaan lausunut muun muassa EU:n entinen brexit-neuvottelija Michel Barnier.

–  Boris Johnsonin lähtö avaa uuden sivun suhteissa Britannian kanssa, Barnier tviittasi.

Barnier toivoi tulevan suhteen olevan rakentavampi ja tehtyjä sitoumuksia kunnioittavampi, minkä lisäksi hän peräänkuulutti ystävällisempiä välejä EU-kumppanien kanssa.

–  Koska on niin paljon enemmän, mitä pitäisi saada yhdessä aikaan, hän päätti viestinsä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje