Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Zelenskyin Kiovassa – lupasi tueksi meritorjuntaohjuksia ja panssaroituja ajoneuvoja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat lauantaina Kiovassa. Kuva on Ukrainan presidentin viestintäyksikön välittämä. LEHTIKUVA / AFP
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat lauantaina Kiovassa. Kuva on Ukrainan presidentin viestintäyksikön välittämä. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi tänään kasvokkain Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Johnsonin ja Zelenskyin tapaaminen järjestettiin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Johnsonin mukaan Ukrainassa on meneillään yksi 2000-luvun suurimmista taisteluista. Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Streetin edustaja kertoo Johnsonin ja Zelenskyin keskustelleen Britannian pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

Johnsonin kerrotaan myös esitelleen uuden taloudellisen ja sotilaallisen apupaketin sisältöä. Hän lupasi Ukrainalle Britannialta tueksi panssaroituja ajoneuvoja ja meritorjuntaohjuksia.

–  Presidentti Zelenskyin peräänantamattoman johtajuuden ja Ukrainan kansan voittamattoman sankaruuden sekä rohkeuden ansiosta (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin hirvittävät aikeet saadaan pysäytetyksi, totesi Johnson lausunnon mukaan tavattuaan Zelenskyin.

Johnsonin mukaan Butshan ja muiden ukrainalaiskaupunkien väkivaltaisten tapahtumien paljastuminen on pysyvästi liannut Venäjän presidentin maineen.

Tapaamisen jälkeen Zelenskyi kehotti muita länsimaita seuraamaan Britannian esimerkkiä tarjoamalla Ukrainalle aseapua ja kiristämällä Venäjään kohdistuvia pakotteita.

"Sodanvastaisen liittouman johtaja"

Johnsonin matkasta ei ollut kerrottu julkisesti etukäteen. Ukrainan Britannian-suurlähetystö julkaisi tapaamisesta tänään Twitterissä kuvan, jossa Johnson ja Zelenskyi ovat vastatusten neuvottelupöydässä. Kuvatekstinä tviitissä luki "yllätys".

Myös Zelenkyin avustaja julkaisi Facebookissa kuvan kaksikosta kuvaillen Johnsonia sodanvastaisen liittouman johtajaksi. Myöhemmin Johnson puolestaan tviittasi omalla tilillään kuvan, jossa hän kättelee Ukrainan presidenttiä.

Downing Streetin mukaan Johnson vieraili Kiovassa osoittaakseen solidaarisuutensa ukrainalaisille.

Venäjän joukkojen vetäydyttyä Ukrainan pääkaupungin läheisyydestä Zelenskyi on saanut isännöidä kaupungissa useampia korkean tason vierailijoita.

Viime päivinä Kiovassa ovat vierailleet Johnsonin lisäksi muun muassa EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Itävallan liittokansleri Karl Nehammer.

"Ukraina edelleen valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa"

Presidentti Zelenskyin mukaan Ukraina on edelleen valmis jatkamaan neuvotteluja Venäjän kanssa. Presidentti kommentoi asiaa aiemmin lauantaina yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ukrainan-vierailulla olleen Itävallan liittokansleri Nehammerin kanssa.

–  Ukraina on aina sanonut olevansa valmis neuvotteluihin ja etsimään keinoja tämän sodan lopettamiseksi, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Zelenskyi kertoi uskovansa Venäjän valmistautuvan uuteen hyökkäykseen Ukrainan itäosissa.

–  Olemme valmiita sekä taistelemaan että etsimään keinoja lopettaa sota diplomatian avulla, hän lisäsi.

Edelliset kasvokkain neuvottelut osapuolten välillä käytiin maaliskuun lopussa. Neuvottelujen on kerrottu olleen katkolla Butshan tapahtumien paljastumisen jälkeen.

Butshasta löydettiin venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita, ja Zelenskyi linjasi tuolloin, että Ukrainalle olisi hyvin vaikeaa neuvotella Venäjän kanssa venäläisjoukkojen Butshassa tekemien julmuuksien jälkeen.

Jo perjantaina turkkilainen virkamieslähde kertoi, että Venäjä ja Ukraina olisivat molemmat valmiita jatkamaan neuvotteluja Butshan tapahtumista huolimatta. Mahdollisen uuden neuvottelukierroksen ajankohdasta ei kuitenkaan vielä ole tietoa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje