Ukraina ilmoitti saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdossa

Ukrainan sisäministeriö julkaisi keskiviikkona kuvan, jossa maan sisäministeri Denys Monastyrskyi tapaa Azovstalin terästehtaan puolustusta johtaneita miehiä. Kuvauspaikkaa ei kerrottu. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan sisäministeriö julkaisi keskiviikkona kuvan, jossa maan sisäministeri Denys Monastyrskyi tapaa Azovstalin terästehtaan puolustusta johtaneita miehiä. Kuvauspaikkaa ei kerrottu. LEHTIKUVA/AFP

Ukraina kertoo saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä. Asiasta ilmoitti televisiossa presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä puheessaan Venäjän saaneen vaihdossa 55 vankia. Luovutettujen joukossa oli myös ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk. Hän on entinen ukrainalaispäättäjä ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolainen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vankienvaihto oli suurin Ukrainan ja Venäjän välillä Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuussa.

Zelenskyin mukaan viisi sotilaskomentajaa, joukossa myös Azovstalin puolustuksen johtajia, vietiin Turkkiin osana operaatiota, joka oli suunniteltu jo hyvissä ajoin etukäteen. Asiasta oli myös sovittu Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Zelenskyin mukaan edellä mainitut vapautetut vangit pysyvät Turkissa "täydessä turvassa ja mukavissa olosuhteissa" sodan loppuun asti.

Osana Ukrainan ja Venäjän vaihto-operaatiota toimitettiin aiemmin keskiviikkona Saudi-Arabiaan kymmenen muista maista lähtöisin olevaa sotavankia. Saudi-Arabiaan toimitetuista vangeista viisi oli Britannian kansalaisia ja kaksi yhdysvaltalaisia, loput kolme Marokosta, Ruotsista ja Kroatiasta. Maahan tulleiden kansalaisuuksista kertoi saudiarabialainen virkamies, joka oli saanut tilannekatsauksen operaatiosta.

Maan tiedotteen mukaan viranomaiset pyrkivät järjestämään vapautettujen palauttamisen omiin kotimaihinsa.

Valkoinen talo kiitti keskiviikkona Zelenskyiä ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania vankienvaihdon järjestämisestä. Kiitokset esitti Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan Twitter-tilillään julkaistussa päivityksessä.

Britannian tuore pääministeri Liz Truss vuorostaan kertoi brittien vapauttamisen olleen tervetullut uutinen. Hän kiitti niin ikään Zelenskyiä ja Saudi-Arabiaa brittien vapauttamisesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje