Ukraina kertoi tunnistaneensa Butshan kauheuksista syytettyjä venäläissotilaita

  • STT
Jaa artikkeli

Ukrainalaiset syyttäjät kertoivat torstaina tunnistaneensa kymmenen venäläistä sotilasta, joita syytetään sotarikoksista Butshassa.

Maan syyttäjäviranomaisten mukaan kyseiset venäläiset sotilaat ovat syyllistyneet muun muassa ennalta suunniteltuihin murhiin ja siviilien julmaan kohteluun.

Butshasta kuun alussa paljastuneet sotarikokset ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen kaupungista löydettiin useita surmattuja siviilejä niin kaduilta kuin joukkohaudoista. Ukrainan mukaan venäläiset joukot surmasivat kaupungissa satoja siviilejä.

Ukrainassa torstaina vieraillut YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Butshassa ja kahdessa muussa tuhoja kärsineessä ukrainalaiskaupungissa.

–  Kuvittelen oman perheeni yhteen noista taloista, jotka ovat nyt tuhoutuneita ja mustia. Näen lapsenlapseni juoksemassa pakoon paniikissa. Sota 2000-luvulla on absurdia, Guterres kuvaili tuntojaan AFP:n mukaan.

Guterres vaati myös Venäjää tekemään yhteistyötä sotarikoksien tutkinnassa.

Haagissa toimiva rikostuomioistuin ICC on käynnistänyt selvityksen Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista.

Sotarikoksien tutkinta Ukrainassa on mahdollisesti etenemässä pian, sillä Hollanti kertoi lähettävänsä pian oikeuslääketieteellisen tutkimusryhmän keräämään todisteita mahdollisista sotarikoksista maassa, kertoi brittilehti Guardian.

Guterres: Sota ei lopu tapaamisilla

Guterresin oli määrä tavata myös Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi, mutta tapaamisen sisällöstä ei oltu kerrottu tietoja vielä alkuillasta torstaina Suomen aikaa.

Ennen vierailuaan Ukrainassa hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. CNN:n haastattelussa Guterres kuvasi tapaamisia "hyödyllisiksi", vaikka toistaiseksi mistään konkreettisista läpimurroista ei ole kerrottu.

Guterres kertoi toistaneensa Moskovassa YK:n aiemman viestin, jonka mukaan Venäjän hyökkäyssota rikkoo YK:n peruskirjaa vastaan ja sen on loputtava.

–  Sota ei lopu tapaamisilla. Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen ja kun – tulitauon jälkeen – syntyy mahdollisuus vakavasti otettaan poliittiseen ratkaisuun, Guterres sanoi CNN:lle.

Biden kertoi lisätietoa asetoimituksista Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi torstaina maan kongressilta noin 33 miljardin dollarin lisäapua Ukrainalle.

–  Se ei ole halpaa, mutta emme voi katsoa sivusta Venäjän julmuuksia ja aggressiota, hän sanoi.

Biden myös kertoi, että Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle 10 panssarintorjuntajärjestelmää jokaista Venäjän maahan lähettämää tankkia kohden.

Samalla Biden painotti, että Yhdysvallat ei hyökkää Venäjää vastaan huolimatta Venäjän häiritsevästä retoriikasta.

–  Venäjän tulisi lopettaa tyhjänpäiväiset ydinsotauhkailut, hän sanoi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje