Venäjä teki ohjusiskuja Kiovaan YK:n Guterresin vierailun aikana, kertoo Ukraina – "tarkoitus nöyryyttää YK:ta"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (vas.) vieraili torstaina Kiovassa ja tapasi muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. LEHTIKUVA/AFP
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (vas.) vieraili torstaina Kiovassa ja tapasi muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä teki ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan torstai-iltana YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan, kertoo Ukrainan presidentinhallinto.

Iskujen kerrottiin tapahtuneen Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa. Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat kuulleensa räjähdyksen ja nähneensä savua ja liekkejä alueella.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko sanoi, että iskuissa on haavoittunut kolme ihmistä. Klitshkon mukaan Venäjä teki kaksi iskua kaupunginosaan, joista toinen osui paikallisen asuinrakennuksen alakerroksiin.

Guterresin edustaja on ilmoittanut toimittajalle, että Guterres ja hänen seurueensa ovat turvassa, kertoo uutistoimisto AFP. Guterresin ja hänen seurueensa kerrotaan kuitenkin olevan "shokissa" iskujen läheisyydestä.

– Kyseessä on sota-alue, mutta on shokeeraavaa, että iskut tapahtuivat lähellä meitä, sanoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston lehdistöpäällikkö Saviano Abreu.

Abreu ei kertonut, kuinka lähellä Guterres ja hänen seurueensa olivat iskujen tapahtumapaikkaa.

Guterres tapasi torstaina Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Guterres kävi aiemmin torstaina katsomassa sodan aiheuttamia tuhoja Borodjankan, Butshan ja Irpinin kaupungeissa Kiovan länsipuolella.

Zelenskyin mukaan Kiovaan tehtyjen iskujen tarkoituksena oli "nöyryyttää" YK:ta.

Guterres tapasi Putinin tällä viikolla

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo Venäjän iskeneen Kiovaan risteilyohjuksilla.

–  Tällä katalalla, raakalaismaisella teolla Venäjä osoittaa jälleen kerran suhtautumisensa Ukrainaa, Eurooppaa ja maailmaa kohtaan, Kuleba kirjoittaa Twitterissä.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak huomautti taas Twitterissä, että Guterres oli tavannut Putinin vain pari päivää ennen Venäjän tekemää iskua.

–  Päivää aiemmin Guterres istui pitkän pöydän ääressä Kremlissä. Tänään räjähdykset tapahtuvat hänen yläpuolellaan. Onko tämä postikortti Moskovasta? Muistuttakaa, miksi Venäjällä on yhä paikka YK:n turvallisuusneuvostossa, hän kirjoitti.

Myös Bulgarian pääministeri Kiril Petkov oli torstaina vierailulla Kiovassa.

Ukraina kertoi tunnistaneensa Butshan kauheuksista syytettyjä venäläissotilaita

Ukrainalaiset syyttäjät kertoivat torstaina tunnistaneensa kymmenen venäläistä sotilasta, joita syytetään sotarikoksista Butshassa.

Maan syyttäjäviranomaisten mukaan kyseiset venäläiset sotilaat ovat syyllistyneet muun muassa ennalta suunniteltuihin murhiin ja siviilien julmaan kohteluun.

Butshasta kuun alussa paljastuneet sotarikokset ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen kaupungista löydettiin useita surmattuja siviilejä niin kaduilta kuin joukkohaudoista. Ukrainan mukaan venäläiset joukot surmasivat kaupungissa satoja siviilejä.

YK:n pääsihteeri Guterres vieraili torstaina Butshassa ja kahdessa muussa tuhoja kärsineessä ukrainalaiskaupungissa.

–  Kuvittelen oman perheeni yhteen noista taloista, jotka ovat nyt tuhoutuneita ja mustia. Näen lapsenlapseni juoksemassa pakoon paniikissa. Sota 2000-luvulla on absurdia, Guterres kuvaili tuntojaan.

Guterres vaati myös Venäjää tekemään yhteistyötä sotarikoksien tutkinnassa.

Hän myönsi, että YK:n turvallisuusneuvosto ei toiminut tarpeeksi estääkseen Venäjän hyökkäystä Ukrainassa.

Biden kertoi lisätietoa asetoimituksista Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi torstaina maan kongressilta noin 33 miljardin dollarin lisäapua Ukrainalle.

–  Se ei ole halpaa, mutta emme voi katsoa sivusta Venäjän julmuuksia ja aggressiota, hän sanoi.

Biden myös kertoi, että Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle 10 panssarintorjuntajärjestelmää jokaista Venäjän maahan lähettämää tankkia kohden.

Samalla Biden painotti, että Yhdysvallat ei hyökkää Venäjää vastaan huolimatta Venäjän häiritsevästä retoriikasta.

–  Venäjän tulisi lopettaa tyhjänpäiväiset ydinsotauhkailut, hän sanoi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje