Azovstalin tehtaalla haavoittuneet ukrainalaissotilaat pyytävät apua – Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueita Harkovan pohjoispuolella

Ukraina on onnistunut valtaamaan kyliä takaisin Harkovan alueella. Kuva on huhtikuun puolivälistä. LEHTIKUVA/AFP
Ukraina on onnistunut valtaamaan kyliä takaisin Harkovan alueella. Kuva on huhtikuun puolivälistä. LEHTIKUVA/AFP

Mariupolissa Azovstalin tehtaalla olevat ukrainalaissotilaat pyytävät apua haavoittuneilleen, kertoo Guardian-lehti.

Azovin rykmentin Telegram-viestipalvelussa julkaisemissa kuvissa näkyy haavoittuneita ukrainalaissotilaita, joita hoidetaan tehtaan uumenissa surkeissa ja epähygieenisissä olosuhteissa ilman riittävää ruokaa ja lääkkeitä. Moni on menettänyt raajansa.

Kuvien mukaan on liitetty avunpyyntö YK:lle ja Punaiselle ristille, jotta ne pelastaisivat sotilaat pois tehtaalta ja toimittaisivat heidät kunnolliseen hoitoon.

Sokkeloinen Azovstalin tehtaan alue on Mariupolin kaupungin viimeinen puolustuslinnake, jota Venäjän joukot eivät vielä ole onnistuneet täysin valtaamaan.

Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueita koillisessa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa etenee Venäjän kannalta raskaasti. Ukrainan mukaan sen joukot ovat saaneet vallattua takaisin Harkovan pohjoispuolella sijaitsevia kyliä ja alueita Venäjän joukoilta. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Koillis-Ukrainassa.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan takaisin on vallattu Tsherkaski Tyshkyn, Ruski Tyshkin, Borshtshovan ja Slobozhansken alueet.

Myös yhdysvaltalainen Institute for Study of War -ajatushautomo kertoi yhden venäläislähteen väittäneen, että venäläisjoukot alueella on työnnetty takaisin lähelle Venäjän rajaa.

Ukrainan mukaan Venäjä menettänyt yli 26 000 sotilasta

Venäjä on menettänyt Ukrainassa yli 26  300 sotilastaan helmikuun lopulta lähtien, sanoo Ukrainan puolustusministeriö. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Lisaksi Ukraina sanoo Venäjän menettäneen muun muassa melkein 1  200 tankkia, yli 2  800 panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä noin 360 lentokonetta ja helikopteria.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti.

Huhtikuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi 15  000 venäläissotilaan kuolleen Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Voitonpäivän puheessaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi kuolleisiin venäläissotilaisiin, antamatta mitään lukuja.

Venäjämielinen Hersonin johto aikoo pyytää alueen liittämistä Venäjään

Venäjän asettamat Hersonin alueen viranomaiset Etelä-Ukrainassa sanoivat aikovansa vedota presidentti Putiniin, jotta alue liitettäisiin Venäjään.

Asiasta kertoi Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov venäläisten uutismedioiden mukaan. Stremusovin mukaan asiasta ei järjestettäisi kansanäänestystä eikä tarkoitus ole perustaa "tasavaltaa" vaan sulautua Venäjään.

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa. Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.

Ukraina keskeyttää venäläisen maakaasun siirron raja-alueella

Ukraina kertoo keskeyttävänsä keskiviikkoaamuna maakaasun siirron kohdasta, jonka kautta kulkee kaasua Venäjältä Ukrainan halki Eurooppaan. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg.

Ukrainalainen kaasunsiirrosta vastaava GTSOU sanoo tiedotteessaan, että ylivoimaisen esteen eli käytännössä Venäjän hyökkäyksen takia se ei pysty enää siirtämään kaasua Sohranivkan rajapisteen kautta. Sen mukaan osa toimipisteistä sijaitsee venäläisjoukkojen hallussa olevilla alueilla, joten niiden toimintaa ei voida enää valvoa.

Tiedotteessa sanotaan, että esimerkiksi venäläisjoukkojen puuttuminen teknisiin prosesseihin vaaransi kaasunsiirtojärjestelmän turvallisuutta.

GTSOU sanoo, että se ei pysty toteuttamaan sopimusten mukaisia vaatimuksia Sohranivkan kautta.

Nouseeko maakaasun hinta?

GTSOU on tarjonnut vaihtoehtoista, olemassa olevaa reittiä maakaasulle. Sen mukaan kaasua voisi siirtää Sudzhan kautta. Sudhza on toinen merkittävä kaasunsiirtokohta Venäjältä Ukrainassa kulkevaan putkistoon.

Venäläinen Gazprom on sanonut, että kaasun kulkureitin muutos ei ole mahdollinen ja vetosi siihen, miten siirtojärjestelmä toimii. Ukrainalaisen, valtio-omisteisen energiayhtiön Naftogazin mukaan vaihtoehtoiselle siirtoreitille ei ole teknisiä esteitä.

Bloombergin mukaan Ukraina on jo aiemmin varoittanut Venäjää siitä, että Venäjän joukkojen toiminta maiden rajalla sijaitsevan Luhanskin alueella voi keskeyttää noin kolmanneksen Venäjän kaasunsiirrosta Eurooppaan.

Venäläinen kaasu on sodan aikana kulkenut Ukrainan kautta tavanomaisesti. Bloomberg arvioi, että tänään tapahtuva sulku tulee nostamaan kaasun hintaa Euroopassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje