Ukraina näyttää kiihdyttäneen miehittämättömien lentokoneiden iskuja Venäjän miehittämälle Krimille

Ukraina on viime aikoina tehnyt iskuja Venäjän miehittämälle Krimille. Lehtikuva/AFP
Ukraina on viime aikoina tehnyt iskuja Venäjän miehittämälle Krimille. Lehtikuva/AFP

Ukrainan miehittämättömillä ilma-aluksilla Krimin niemimaalle tekemät iskuyritykset näyttävät lisääntyneen, kertovat muun muassa brittimediat Guardian ja BBC.

Venäläisten uutistoimistojen Ria Novostin ja Tassin mukaan Venäjän ilmatorjunta on pudottanut aluksia lähellä Jevpatorijan satamakaupunkia lauantain vastaisena yönä. Tassin mukaan Venäjän ilmatorjunta pudotti kuusi miehittämätöntä alusta, jotka oli lähetetty matkaan Hersonin alueen itäosasta.

Ukraina on toistuvasti ilmoittanut, että Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Hersonin takaisinvaltaus on armeijan tärkeimpiä tulevaisuuden tavoitteita.

Krimin niemimaan paikallisviranomaiset kertoivat niin ikään, että Sevastopolin kaupungin lähellä Krimillä on pudotettu poikkeuksellisen paljon miehittämättömiä aluksia. Krimiltä raportoitiin myös tänään aamulla tapahtuneesta räjähdyksestä ja miehittämättömän ilma-aluksen tuhoutumisesta Venäjän Mustanmeren laivaston päämajassa Sevastopolissa. Alueen paikallisviranomaiset kertovat tapahtumista venäläismedian Telegram-kanavilla.

Riippumattomat mediat eivät ole vahvistaneet tietoja Sevastopolin iskusta. Telegramissa ja sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa ja videoissa näkyy rakennuksesta nousevaa savua. Krimin viranomaisten mukaan iskulla ei ollut uhreja.

Ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan maan itäosissa on ammuttu alas venäläisiä ohjuksia. Uutistoimiston tietojen mukaan Ukrainan ilmapuolustusvoimat torjui neljä venäläistä Kalibr-ohjusta Dnipropetrovskin yllä.

Asiasta kertoo myös BBC, joka ei ole itse vahvistanut ukrainalaistietoja. Ukrainan asevoimien mukaan venäläisohjukset ammuttiin alas S-300-ilmatorjuntaohjuksilla lähellä Dnipron kaupunkia.

Krimin niemimaa on ollut Venäjän hallussa vuodesta 2014.

Rintamalta ei uutta

Ukrainan sodan rintamalinjoissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia kuluneen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat Donbassin alueella lähestymässä Bahmutin kaupunkia, mutta eivät ole vielä yrittäneet tunkeutua itse kaupunkiin. Sen sijaan Harkovan ja Zaporizhzhjan rintamalohkoilla Venäjän joukot eivät ole yrittäneet suuria läpimurtoja.

Rintaman lounaisosassa sen paremmin Ukrainan kuin Venäjänkään joukot eivät ole edenneet. Jatkuvat rintaman takana tapahtuvat räjähdykset todennäköisesti rasittavat Venäjän logistiikkaa ja lentotukikohtia etelässä.

Puolustusministeriön mukaan on epätodennäköistä, että tilanne oleellisesti muuttuisi tulevan viikon aikana. Venäjän joukot ovat todennäköisesti valmistautuneet vain pieniin paikallisiin hyökkäyksiin, joihin harvoin osallistuu enemmän kuin komppanian verran sotilaita.

Tulevien viikkojen aikana aloite tulee siirtymään sille puolelle, joka kykenee saamaan kokoon riittävän suuren ja hyökkäykseen valmiin sotajoukon, ministeriö kirjoitti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje