Ukrainan sodan seurauksena neljä miljoonaa lasta elää alle köyhyysrajan, kertoo Unicef

Suurin vaikutus sodalla ja elinkustannusten nousulla on ollut venäläis- ja ukrainalaislapsiin. Kuva Kiovasta. LEHTIKUVA/AFP
Suurin vaikutus sodalla ja elinkustannusten nousulla on ollut venäläis- ja ukrainalaislapsiin. Kuva Kiovasta. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen taloudelliset seuraukset ovat syösseet neljä miljoonaa lasta köyhyyteen itäisessä Euroopassa ja Keski-Aasiassa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestö perustaa tietonsa tutkimukseen, jossa tarkasteltiin dataa 22 maasta.

Köyhyysrajan alapuolella olevissa perheissä elävien lasten määrä alueilla on järjestön mukaan kasvanut vuodesta 2021 noin viidenneksellä sodan ja kiihtyvän inflaation vuoksi.

Suurin vaikutus sodalla ja elinkustannusten nousulla on ollut venäläis- ja ukrainalaislapsiin. Unicef kertoo, että miltei kaksi kolmasosaa, 2,8 miljoonaa, sodan vuoksi köyhyyteen ajautuneista lapsista on Venäjällä. Määrän suuruutta selittävät sekä Venäjän suuri väestömäärä että länsimaiden pakotteet.

Ukrainassa määrä on lähes puoli miljoonaa, ja kolmantena tulee Romania, jossa 110  000 lasta lisää elää nyt köyhyydessä.

Unicefin Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja Afshan Khan painottaa, että jos lapsia ja perheitä ei tueta nyt, lapsiköyhyys johtaa lähes varmasti menetettyihin ihmishenkiin, oppimisvajeeseen ja monien kohdalla hukattuun tulevaisuuteen.

Unicef muistuttaa, että mitä köyhempi perhe on, sitä suurempi osuus tuloista menee välttämättömyystarvikkeisiin ja sitä vähemmän rahaa on käytettävissä lasten terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Samalla väkivallan ja hyväksikäytön riski kasvaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje