YK vahvisti evakuoinnin ukrainalaisen Azovstalin terästehtaan alueelta alkaneen – Zelenskyi: Tapaamme heidät Zaporizhzhjassa

 Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainassa pyritään evakuoimaan siviilit turvaan. LEHTIKUVA / AFP
Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainassa pyritään evakuoimaan siviilit turvaan. LEHTIKUVA / AFP

Siviilien evakuointioperaatio saarretulta Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainan Mariupolissa on meneillään, sanoo YK:n humanitaaristen asiain koordinointitoimiston (UNOCHA) tiedottaja.

YK:n mukaan evakuointi toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä Ukrainan ja Venäjän edustajien kanssa.

Tiedottaja Jens Lärke kertoi, että evakuointisaattue lähti 230 kilometrin matkalle perjantaina ja saapui Mariupoliin lauantaiaamuna.

Venäjä ja Ukraina ovat antaneet erilaisia lukuja evakuoitujen määristä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan tehdasalueelta evakuoitiin 46 ihmistä lauantaina. Tehdasaluetta venäläisjoukkoja vastaan puolustavan Azovin rykmentin edustaja puolestaan sanoi myöhään lauantai-iltana, että sieltä oli saatu evakuoitua 20 naista ja lasta.

Sunnuntaina illansuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Twitterissä, että ensimmäinen noin sata siviiliä käsittävä ryhmä oli jo matkalla Ukrainan hallitsemaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Hänen mukaansa työ YK:n kanssa jatkuu, jotta muutkin terästehtaan alueella olevat siviilit saataisiin evakuoitua sieltä pois.

Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee noin 220 kilometriä luoteeseen Mariupolista.

Sunnuntai-illan puheessaan Zelenskyi sanoi, että Azovstalista evakuoidut siviilit saapuvat maanantaiaamuna Zaporizhzhjaan, missä heitä on vastassa Ukrainan hallinnon edustajia, kertoi CNN.

Ukrainan hallinto jatkaa Zelenskyin mukaan ihmisten evakuointia Mariupolista maanantaiaamuna.

Hersonissa valuutta vaihtuu hryvniasta ruplaksi

Venäjä pyrkii lujittamaan hallintaansa Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa katsauksessaan Ukrainan sodasta.

Ministeriön mukaan on selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa, jonka se valtasi sodan alkuvaiheessa maaliskuun alussa.

Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan neljän kuukauden siirtymäjakson aikana. Ruplan käyttämisen maksuvälineenä on tarkoitus alkaa Hersonissa tänään sunnuntaina.

Kremlin perustama hallinto on myös ilmoittanut, että Hersonin paluu Ukrainan hallintaan on "mahdotonta". Ukrainan joukot ovat tehneet viime viikkoina vastahyökkäyksiä Hersonin alueella.

Hersonin alue ja samanniminen kaupunki sijaitsevat Etelä-Ukrainassa Krimin niemimaan pohjoispuolella. Britannian puolustusministeriön mukaan vahva ote Hersonista ja sen liikenneyhteyksistä parantaisi Venäjän mahdollisuuksia jatkaa sotimista Ukrainaa vastaan ja lujittaisi myös Venäjän kontrollia sen itseensä liittämästä Krimistä. Venäjän havittelema maayhteys Krimille on riippuvainen Hersonin hallinnasta.

Britannian puolustusministeriö kertoi myös hiljattain Venäjän suunnittelevan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jolla olisi tarkoitus oikeuttaa Venäjän miehitys. Vuonna 2014 Venäjä järjesti Krimillä laittoman kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä sijoitettuaan joukkojaan alueelle.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet Venäjän saattavan perustaa Hersoniin samanlaisen niin sanotun kansantasavallan kuin Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueille.

Pelosi tapasi Zelenskyin Kiovassa - matkasta ei ilmoitettu etukäteen

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tapasi sunnuntaina Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Pelosin matkasta Kiovaan ei ollut kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Zelenskyin Twitterissä julkaisemalla videolla Pelosi kättelee Zelenskyiä.

Pelosi kiitti Zelenskyiä taistelusta vapauden puolesta.

–  Olemme sitoutuneet tukemaan teitä, kunnes tuo taistelu on käyty, Pelosi sanoi presidentille.

Zelenskyi puolestaan kiitti Twitter-viestissään Yhdysvaltoja Ukrainan suvereniteetin suojelemisesta.

–  Yhdysvallat johtaa vahvaa tukea Ukrainalle sen taistelussa Venäjän aggressiota vastaan, Zelenskyi sanoi.

Demokraattipuolueeseen kuuluvan Pelosin kanslian mukaan puhemiehen delegaatio vei Kiovaan viestin siitä, että lisää tukea Yhdysvalloista on tulossa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on esittänyt 33 miljardin dollarin pakettia Ukrainan aseistukseen ja taloudelliseen tukeen.

–  Palaamme Yhdysvaltoihin paremmin informoituina, syvästi inspiroituneina ja valmiina tekemään tarvittava Ukrainan kansan auttamiseksi, kun he puolustavat demokratiaa maansa ja maailman puolesta, Pelosin lausunnossa sanottiin.

- - - -

Jutusta korjattu sunnuntai-iltana 33 miljardia euroa dollareiksi sekä lisäksi ajanmääre samassa virkkeessä (ei viime viikolla).

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje