Ukrainan Zelenskyi: Venäjältä odotettavissa voimakkaampia toimia tällä viikolla – Ukrainan määrä kuulla päätös EU:n jäsenehdokkuudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (oik.) vieraili lauantaina Mykolajivin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP / Ukrainan presidentinkanslian viestintäosasto
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (oik.) vieraili lauantaina Mykolajivin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP / Ukrainan presidentinkanslian viestintäosasto

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että alkavalla viikolla Venäjältä on odotettavissa voimakkaampia sotatoimia. Ukrainan on tarkoitus kuulla viikolla EU:n päätös Ukrainan mahdollisesta unionin jäsenehdokkuudesta.

Zelenskyi sanoi sunnuntai-illan katsauksessaan, että Venäjältä voi odottaa myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia toimia. Zelenskyi ei avannut, millaisia toimet muualla Euroopassa voisivat olla. Kyseessä saattaisi olla esimerkiksi ilmatilaloukkauksia tai hybridivaikuttamista.

–  Valmistaudumme. Olemme valmiina. Varoitamme yhteistyökumppaneita, Zelenskyi sanoi.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan suositus perustuu ymmärrykseen siitä, että Ukrainassa on tehty hyvää työtä kohti EU:n jäsenyyttä, mutta työtä on vielä jäljellä.

Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Kaikkien 27 jäsenmaan johtajan on hyväksyttävä ehdokkuusasema. Asema on kuitenkin jakanut mielipiteitä jäsenmaissa, vaikka kaikki maat ovatkin tukeneet Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan.

–  Olen varma, että ainoastaan positiivinen vastaus on koko Euroopan edun mukaista, Zelenskyi sanoi sunnuntaina.

Presidentti on jo aiemmin todennut, että hänestä Ukrainan hyväksyminen jäsenehdokkaaksi korostaisi Euroopan yhtenäisyyttä.

Yleensä jäsenehdokkaaksi ja lopulta jäsenmaaksi pääseminen kestävät vuosia ellei vuosikymmeniä.

"Kolmannes Sjeverodonetskista Ukrainalla"

Ukraina ilmoitti tänään Venäjän joukkojen vallanneen itäisen Sjeverodonetskin teollisuuskaupungin vieressä sijaitsevan alueen. Kaupunki lähiseutuineen on ollut pitkään kiivaiden taistelujen keskus, kun Venäjä hyökkää Itä-Ukrainassa.

–  Valitettavasti emme enää hallitse Metjolkinen kylää. Vihollinen myös jatkaa reserviensä kasvattamista, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sosiaalisessa mediassa.

Haidai totesi, että Venäjän joukot pommittavat jatkuvasti Azotin kemikaalitehdasta Sjeverodonetskissa, jossa kerrotaan olevan myös satoja siviilejä. Kaupungin johdon mukaan Ukrainan asevoimien hallussa on yhä kolmasosa Sjeverodonetskista.

Evakuoinnit kaupungista eivät ole olleet mahdollisia päiviin, kun viimeinen joen yli Lysytshanskiin kulkeva silta räjäytettiin.

Venäläiset joukot ovat edenneet hitaasti itäisellä Donbassin alueella. Venäjä on keskittänyt sotatoimensa Ukrainan itäosaan.

Borrell: Venäjä vastuuseen viljakuljetusten estämisestä

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoo, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa maailman kipeästi kaipaaman Ukrainan viljan kuljetusten estämistä. Hän kommentoi asiaa EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa tänään.

Borrellin mukaan on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

---

Lähteenä myös AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje