USA:n puolustusministeriö: Ukrainan ohjukset upottivat Moskva-laivan

Moskva-alus kuvattuna elokuussa 2013. Lehtikuva/AFP
Moskva-alus kuvattuna elokuussa 2013. Lehtikuva/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Yhdysvaltain puolustusministeriön lähteiden mukaan Ukrainan asevoimat aiheutti Venäjän Mustanmeren-laivaston lippulaivan Moskvan uppoamisen. Nimettömänä pysyttelevän Pentagonin korkean virkamiehen mukaan ohjusristeilijään osui kaksi Neptune-ohjusta, aivan kuten ukrainalaiset ovat aiemmin kertoneet.

Venäjä on kiistänyt Moskvan joutuneen hyökkäyksen kohteeksi ja väittänyt, että aluksella syttyi tulipalo, minkä seurauksena ammukset alkoivat räjähdellä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Moskva-aluksen päällikkö Anton Kuprin olisi kuollut iskun seurauksena, kertoo Guardian-lehti.

Venäjä kertoi perjantaina iskeneensä Kiovan ulkopuolella sijaitsevaan sotatarviketehtaaseen. Osittain tuhoutuneessa tehtaassa valmistetaan Neptune-meritorjuntaohjuksia, jollaisilla Ukraina kertoi aiemmin upottaneensa Moskvan.

Isku vaikutti siten kostolta, mutta sitä Venäjä ei voinut sanoa, koska sen mukaan Moskva upposi tulipalon ja ammusten räjähdyksen sekä myrskyn seurauksena. Sukellusta harrastava Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov naljaili Twitterissä Moskvan hylyn olevan "varteenotettava sukelluskohde", missä pitää vierailla, kunhan sota on voitettu.

Venäjä varoitti perjantaina kiihdyttävänsä iskuja Kiovan lähistölle vastatoimena sille, että Ukrainan "nationalistinen hallinto" oli tehnyt "terrori-iskuja" Venäjän puolelle rajaa.

Ukrainan hallinto kiisti tehneensä Venäjän väittämää helikopteri-iskua ja syytti Venäjää iskujen lavastamisesta Ukraina-vastaisen hysterian lietsomiseksi Venäjällä.

Venäjä kertoi myös surmanneensa noin 30 puolalaista taistelijaa, jotka ovat sotineet Ukrainan joukoissa Harkovan alueella. Venäjän mukaan taistelijat olivat "yksityisestä puolalaisesta sotilasyhtiöstä". Muut tahot eivät ole kommentoineet tai vahvistaneet väitteitä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje