USA:n ulkoministeri Blinken tapaamisesta Kiinan ulkoministerin kanssa: "Hyödyllisiä ja rakentavia keskusteluja"

Antony Blinkenin ja Yi Wangin tapaaminen järjestettiin G20-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä Indonesiassa Balilla. LEHTIKUVA/AFP
Antony Blinkenin ja Yi Wangin tapaaminen järjestettiin G20-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä Indonesiassa Balilla. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan harvinainen tapaaminen Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa on ollut rakentava.

Blinkenin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan monimutkaisesta suhteesta huolimatta tämänpäiväiset keskustelut ulkoministerien välillä olivat hyödyllisiä, avoimia ja rakentavia.

–  Yhdysvaltojen ja Kiinan välisellä suhteella on suuri merkitys maillemme ja koko maailmalle. Olemme sitoutuneet hoitamaan tätä suhdetta ja maidemme välistä kilpailua vastuullisesti, Blinken sanoi luvaten pitää diplomaattikanavat avoinna Pekingin kanssa.

Myös Kiinan ulkoministeriö kertoi osapuolten päässeen yhteisymmärrykseen maiden välisten suhteiden parantamisesta.

Blinken kuitenkin esitti huolensa Taiwanin ja Hongkongin tilanteesta, ihmisoikeuksien toteutumisesta sekä Kiinan suhtautumisesta Ukrainan sotaan. Lisäksi Binken vaati Kiinaa etääntymään Venäjästä.

Blinkenin ja Wangin tapaaminen järjestettiin tänään G20-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä Indonesiassa Balilla.

Venäjä on joutunut ulkoministerikokouksessa kovan painostuksen kohteeksi. Perjantaina Blinken ilmoitti, ettei halua tavata ennen kokoustilaisuutta venäläistä kollegaansa Sergei Lavrovia.

Kokouksessa Lavrov käveli ulos salista, kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock arvosteli puheessaan jyrkästi Venäjää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje