Siviilien evakuointi Mariupolista jatkunut tänään – Zelenskyin mukaan Zaporizhzhjaan saapui eilen 156 Mariupolin terästehtaalta evakuoitua

Lvivissä nousi tummaa savua ilmaiskujen aikana. LEHTIKUVA / AFP
Lvivissä nousi tummaa savua ilmaiskujen aikana. LEHTIKUVA / AFP

Siviilien evakuointi on jatkunut Mariupolissa keskiviikkona, kun kaupungista on aamulla lähtenyt matkaan evakuointibusseja, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko.

Asiasta uutisoi Guardian.

Kyrylenkon mukaan siviilejä evakuoidaan Zaporizhzhjaan YK:n ja Punaisen Ristin avustuksella.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolissa oli vielä eilen loukussa noin 200 siviiliä.

Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Zaporizhzhjaan saapui tiistaina yhteensä 156 Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoitua ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjaan saapuneet ovat eläneet yli kahden kuukauden ajan suojassa pommeilta.

–  Vihdoin nämä ihmiset ovat täysin turvassa. He saavat apua, presidentti sanoi.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet, että satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla olisi yhä loukussa noin 200 siviiliä, myös lapsia.

–  Minulle on sanottu moneen kertaan, ettei ketään voida pelastaa. Että se on mahdotonta. Ja tänään 156 ihmistä on Zaporizhzhjassa, Zelenskyi sanoo ja kertoo uskovansa siihen, että muutkin voidaan vielä pelastaa.

Hänen mukaansa Ukraina tekee jatkossakin kaikkensa, jotta kaikki ihmiset saataisiin turvaan Mariupolista ja Azovstalin tehtaalta.

Presidentti kertoi evakuoinneista myöhään tiistaina julkaistussa puheessa. Aiemmin päivällä YK kertoi tehtaalta evakuoidun viiden päivän aikana 101 siviiliä yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa.

Venäjä jatkaa yrityksiään valloittaa Koillis-Donbass

Venäjä on lähettänyt 22 pataljoonan taktista ryhmää Izjumin lähelle yrittäessään päästä etenemään Donbassin pohjoisreunaa, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti. Huolimatta vaikeuksistaan Ukrainan puolustuksen murtamisessa, Venäjä yrittää hyvin todennäköisesti edetä Izjumista eteenpäin ja valloittaa Kramatorskin ja Severodonetskin kaupungit.

Näiden paikkojen valloittaminen vahvistaisi Venäjän sotilaallista hallintaa Koillis-Donbassissa ja tarjoaisi välietapin pyrkimykselle sulkea Ukrainan joukot ulos alueelta, tiedusteluraportissa sanotaan.

Venäjä jatkoi Azovstalin pommituksia

Venäjä kertoi tiistaina aloittaneensa tehdaskompleksin pommittamisen uudelleen. Asiasta kertoi maan puolustusministeriö venäläisille uutistoimistoille.

–  Venäjän armeijan ja Donetskin kansantasavallan joukot ovat aloittaneet ukrainalaisjoukkojen tuliasemien tuhoamisen tykistöllä ja lentokoneilla, Venäjän puolustusministeriö ilmoitti venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot ovat käyttäneet siviilien evakuoimiseen tarkoitettua taukoa hyväkseen miehittääkseen taisteluasemansa tehtaalla.

Azovstalissa edelleen olevat viimeiset Mariupolin puolustajat vahvistivat tehdaskompleksin olevan raskaan tulituksen kohteena. Sen lisäksi venäläisjoukot olivat hyökkäämässä tehdasalueelle tuomalla joukkoja veneillä mereltä.

Zelenskyi vahvistaa myös osaltaan pommitukset terästehtaalla. Hänen mukaansa Venäjä ei noudata tulitaukosopimuksia, vaan venäläisjoukot ovat tehneet mittavia iskuja terästehtaalle ja pyrkivät tekemään rynnäkön tehdaskompleksiin.

Venäjä teki ohjusiskuja ympäri Ukrainaa

Venäjän on kerrottu tehneen tiistai-iltana myös ohjusiskuja ympäri Ukrainaa. Iskuja on tehty muun muassa infrastruktuuriin. Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donetskin alueen kuvernööri puolestaan kertoi alueella kuolleen Venäjän iskuissa päivän aikana yhteensä 21 siviiliä.

–  Nähtävästi Venäjän asevoimat on reagoinut äärimmäisen hermostuneesti menestykseemme tänään, Zelenskyi sanoi tiistaina viitaten ukrainalaisevakuointien onnistumiseen.

–  Useat ukrainalaiskaupungit ovat jälleen joutuneet Venäjän ohjusten ja iskujen kohteeksi.

Iskujen kohteeksi ovat päätyneet muun muassa Länsi-Ukrainan Lviv ja Vinnytsja, Kiovan alue, Dnipropetrovskin alue, Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa sekä Harkovan alue Itä-Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan kohteiden skaalan perusteella on selvää, etteivät iskut viittaa siihen että Venäjällä olisi mitään erityistä sotilaallista tarkoitusta.

–  Isku Transkarpatiaan? Mitä tämä voi Venäjälle tarkalleen tarjota? He pyrkivät purkamaan voimattomuuttaan, koska eivät voi kukistaa Ukrainaa, Zelenskyi väittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje