Venäjä jatkaa laajoja ja summittaisia tykistökeskityksiä Ukrainassa, kertoo Britannian sotilastiedustelu – Azovstalin terästehtaan evakuointeja yritetään jatkaa Ukrainassa

Ukrainalaissotilas tuhoutuneessa kylässä Harkovan pohjoispuolella. Lehtikuva/AFP
Ukrainalaissotilas tuhoutuneessa kylässä Harkovan pohjoispuolella. Lehtikuva/AFP

Azovstalin terästehtaan ukrainalaissotilaiden evakuointeja Mariupolin satamakaupungista yritettiin jatkaa tiistaina, kertoivat Ukrainan viranomaiset.

Venäjän valtiollisten medioiden mukaan terästehtaalta lähti tiistaina busseja, jotka kuljettivat pois ukrainalaissotilaita, mutta tietoja ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoi aiemmin, että yli 260 ukrainalaista sotilasta on saatu evakuoitua tehtaalta.

Brittilehti Guardian kertoo, että 53 vakavasti haavoittunutta sotilasta evakuoitiin Azovstalista venäläisten hallussa olevan Novoazovskin kaupungin sairaalaan. Loput 211 sotilasta kuljetettiin pois tehtaalta humanitaarista käytävää pitkin niin ikään venäläisjoukkojen hallussa olevaan Olenivkaan.

Sotilaat on tarkoitus myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin.

–  Mariupolin puolustajien avulla Ukraina sai kallisarvoista lisäaikaa koota reservejä, mobilisoida ja ryhmittää uudelleen joukkoja ja saada apua liittolaisilta, Ukrainan puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Venäjä: Yli 250 Ukrainan sotilasta antautunut

Ukrainan armeijan mukaan terästehtaan puolustaminen on viivyttänyt venäläisiä, jotka muuten olisivat voineet siirtää yli 20  000 sotilasta Ukrainan muihin osiin ja saada nopeasti vallattua eteläisen Zaporizhzhjan kaupungin.

New York Times -lehden mukaan Ukrainan armeija ei halunnut arvioida evakuointien ollessa käynnissä, montako sotilasta tehtaalle vielä on jäänyt.

–  Voimme ainoastaan sanoa sen, että Ukrainan valtio tekee kaiken mahdollisen ja mahdottoman sotilaiden pelastamiseksi, Ukrainan varapuolustusministeri Maliar sanoi tiedotustilaisuudessa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan yli 250 ukrainalaissotilasta on antautunut terästehtaalla – heti ei ollut täysin selvää, olivatko kyseessä samat sotilaat, joista Ukraina kertoi jo aikaisemmin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin lähetti ryhmän tutkimaan sotarikoksia

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on lähettänyt Ukrainaan kaikkien aikojen suurimman ryhmän tutkimaan epäiltyjä sotarikoksia Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Asiasta tiedotti ICC:n syyttäjä Karim Khan lausunnossaan tiistaina.

Ryhmä koostuu hänen mukaansa kaikkiaan 42 tutkijasta, oikeuslääketieteen asiantuntijasta ja tukihenkilöistä.

Itä-Ukrainan taistelut jatkuivat kiivaina

Ukrainan itäosissa kiivaat taistelut jatkuivat Donbassin alueella, missä Venäjän kranaatinheitin- ja tykkituli on ollut jatkuvaa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat estäneet useita venäläisten etenemisyrityksiä.

–  He yrittävät edelleen päästä Sjeverodonetskiin ja muihin Donbassin alueen kaupunkeihin, jotka ovat heidän tärkeimpiä kohteitaan, presidentti sanoi.

Zelenskyi puhui tiistaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Macron lupasi lisätä Ranskan tarjoamaa aseapua ja humanitaarista tukea. Lisäksi kaksikko keskusteli muun muassa keinoista viedä Ukrainan maataloustuotteita maan ulkopuolelle.

Sotilastiedustelun mukaan Tshernihivin alueella liki 3 500 rakennusta on joko tuhoutunut tai vahingoittunut

Ukrainassa Venäjä tulee lähiviikkoina turvautumaan laajoihin ja summittaisiin tykistökeskityksiin, kirjoittaa Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä raportissaan Twitterissä.

Sotilastiedustelun mukaan Tshernihivin alueella liki 3  500 rakennusta on joko tuhoutunut tai vahingoittunut venäläisten tykistötulessa. Rakennuksista valtaosa, noin 80 prosenttia, on asuintaloja.

Tämä osoittaa sotilastiedustelun mukaan, että Venäjä on valmis käyttämään tykistöään myös asuinalueita vastaan piittaamatta siitä millaisia vahinkoja se saa aikaan.

Summittainen tykistötuli johtuu osaltaan myös siitä, ettei venäläisillä ole toimivaa tulenjohtoa, eivätkä he halua riskeerata lentokoneitaan säännöllisessä tiedustelutoiminnassa vihollisen puolella.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje