Venäjä kertoo perustavansa uusia sotilastukikohtia maan länsiosiin vastauksena Naton laajentumiseen

Venäjän suunnitelmista kertoi puolustusministeri Sergei Shoigu. Kuva viime viikolta. LEHTIKUVA/AFP
Venäjän suunnitelmista kertoi puolustusministeri Sergei Shoigu. Kuva viime viikolta. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä kertoo aikovansa perustaa uusia sotilastukikohtia maan länsiosiin vastauksena Naton mahdolliseen laajentumiseen. Asiasta kertoi tänään Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigun mukaan tämän vuoden loppuun mennessä Venäjän länsiosiin perustetaan kaksitoista uutta sotilasyksikköä ja divisioonaa.

Radio Free Europen mukaan Shoigu väitti televisioidussa puheessaan jännitteiden kasvavan alueella ja kuvaili Venäjän suunnitelmia "asianmukaisiksi vastatoimiksi".

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaat Ukrainaan helmikuun lopulla. Hän perusteli hyökkäyssotaa muun muassa Venäjän huolilla Naton laajentumisesta itään. Venäjä ei ole halunnut Ukrainan liittyvän sotilasliittoon ja on halunnut myös takeita länsimailta, ettei länsinaapurista tulisi jäsentä.

Hyökkäys johti kuitenkin siihen, että pitkälti sotilaallisesti liittoutumattomina pysytelleet Suomi ja Ruotsi kääntyivät pikavauhtia Natoon liittymisen kannalle. Suomi ja Ruotsi jättivät hakemuskirjeet Natoon keskiviikkona.

Putin sanoi aiemmin tällä viikolla, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjälle. Hän kertoi Venäjän kuitenkin vastaavan, jos liittouma vahvistaa sotilasinfrastruktuuriaan liittoon havittelevissa Pohjoismaissa.

Uusien Nato-jäsenten hyväksymiseksi tarvitaan vielä kaikkien jäsenmaiden ratifiointi. Vihreää valoa ovat väläytelleet kaikki muut Nato-maat paitsi Turkki, joka on esittänyt maille omia vaateitaan.

Ukrainassa tappioita kokenut Venäjä pyrkii parhaillaan vahvistamaan sotakoneistoaan uudella lainsäädännöllä. Euronewsin mukaan Venäjän parlamentti kertoi perjantaina harkitsevansa lakia, joka mahdollistaisi aiempaa vanhempien henkilöiden liittymisen maan asevoimiin.

Nykyisellään ensimmäisen sopimuksensa asevoimien kanssa voivat Venäjällä tehdä 18–40-vuotiaat venäläiset ja 18–30-vuotiaat ulkomaalaiset. Euronews ei mainitse harkinnan alla olevan lain osalta erillisestä yläikärajasta.

Valtioduuman mukaan uusi laki voisi mahdollistaa sen, että asevoimat saa käyttöönsä vanhempien ammattilaisten taitoja.Lähteenä uutisessa on myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje