Venäjä kutsui puhutteluun Ruotsin, Saksan ja Tanskan suurlähettiläät Nord Stream -tutkinnasta

Nord Stream -kaasuputkia vaurioittaneiden räjähdysten syytä selvitellään yhä. LEHTIKUVA/AFP
Nord Stream -kaasuputkia vaurioittaneiden räjähdysten syytä selvitellään yhä. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä on kutsunut puhutteluun Ruotsin, Saksan ja Tanskan suurlähettiläät Nord Stream -putkien syyskuisten räjähdysten tutkinnan takia, kertoo brittilehti Guardian.

Lehden mukaan Venäjän ulkoministeriö syyttää lausunnossaan Ruotsia, Saksaa ja Tanskaa tuloksettomuudesta maiden yhteisissä tutkinnoissa sekä yrityksistä salailla räjähdysten syyllistä. Maat ovat myös torjuneet yhteistyön Venäjän kanssa syyllisen selvittämiseksi, ministeriö sanoo.

Ruotsin ulkoministeriö vahvisti uutistoimisto TT:lle Venäjän edustajien, Ruotsin suurlähettilään sekä Tanskan ja Saksan diplomaattien keskustelleen torstaina Nord Stream -tutkinnasta.

Yhteensä kolme räjähdystä vaurioitti Venäjän ja Saksan välisiä Nord Stream -kaasuputkia Itämeren syvyyksissä syyskuun lopulla. Räjähdykset olivat niin voimakkaita, että niiden kerrottiin vastanneen satojen kilojen verran räjähteitä. Vuotokohtia tuli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Räjähdysten seurauksena kaasun toimittaminen keskeytyi, ja niiden syytä selvitellään yhä. Molempien maiden mukaan teko oli tahallinen, mutta ne eivät ole vielä kertoneet tai selvittäneet, mikä taho oli syyllinen.

Huolet merenalaisten kaapeleiden ja muun meri-infrastruktuurin tahallisesta sabotoinnista ovat kasvaneet räjähdysten jälkeen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje