Taistelut kiihtyvät Sjevjerodonetskissa

Jaa artikkeli

Taistelut ovat kiihtyneet Ukrainan sodan tämän hetkisellä päänäyttämöllä Sjevjerodonetskissa, Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa.

Venäjä on onnistunut tuhoamaan toisen kaupunkiin johtavan sillan ja pommittaa raskaasti viimeistä, sanoi alueen kuvernööri Serhi Haidai sunnuntaina.

Joen erottama Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin kaksoiskaupunki on ollut viikkoja Venäjän keskeisimpiä kohteita, sillä ne ovat viimeiset Ukrainan hallinnoimat alueet Luhanskissa. Tilanne on kuvernöörin mukaan erittäin vaikea, kun Venäjä pyrkii erottamaan kaupungit toisistaan lopullisesti hyökkäämällä silloille.

Haidain mukaan Venäjä on jatkanut myös Azotin kemiantehtaan tulitusta. Lauantaina tulitukset aiheuttivat tuhansien litrojen öljyvuodon ja voimakkaan tulipalon.

Laitoksen omistajan mukaan tehdasalueen pommisuojissa piilottelee 800 siviiliä.

Venäjä teki ohjusiskun Ukrainan länsiosaan - ainakin 22 haavoittui

Ukrainan itä- ja eteläosassa hyökkäävä Venäjä on tehnyt ohjusiskun Ukrainan länsiosaan. Ainakin 22 ihmistä haavoittui Tshortkivin kaupunkiin tehdyssä iskussa lauantai-iltana, ilmoitti alueen kuvernööri Facebookissa.

Kuvernööri Volodymyr Trushin mukaan kaikki haavoittuneet joutuivat sairaalahoitoon. Isku ei tiettävästi aiheuttanut kuolonuhreja.

Tshortkiviin ammuttiin kuvernöörin mukaan yhteensä neljä ohjusta Mustaltamereltä ennen iltakahdeksaa. Hänen mukaansa ohjukset aiheuttivat vaurioita sotilastukikohdalle sekä sen lähistön asuinrakennuksille.

Itä-Ukrainan separatistit eivät aio luopua ulkomaalaisten taistelijoiden kuolemantuomioista

Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien johtaja sanoo, ettei kuolemaantuomittujen ulkomaalaisten taistelijoiden tuomiota aiota muuttaa.

Separatistien näkemyksen mukaan miehet ovat palkkasotureita, jotka ovat tappaneet siviilejä. Kahdelle britille ja yhdelle marokkolaiselle langetettu tuomio on täysin reilu, sanoi separatistien johtaja tiedotustilaisuudessa.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja sanoi eilen vedonneensa tuomioiden perumisen puolesta. Hänen mukaansa on selvää, että miehet olivat Ukrainan armeijan jäseniä ja täten sotavankeja eivätkä palkkasotureita.

Brittimiesten perheiden mukaan miehet ovat asuneet Ukrainassa jo vuodesta 2018.

"Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus vahvistaisi unionia"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus ei vahvistaisi pelkästään Ukrainaa vaan koko unionia. Zelenskyi jakoi ajatuksensa lauantai-illan puheessaan.

–  Mitä muuta Euroopassa pitää tapahtua, jotta epäilijöille tulisi selväksi, että jo Ukrainan jättäminen Euroopan unionin ulkopuolelle toimii Eurooppaa vastaan? Zelenskyi kysyi puheessaan.

Jo aiemmin Zelenskyi on sanonut, että Venäjän tarkoituksena on tuhota Euroopan yhtenäisyys ja heikentää Eurooppaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin lauantaina komission antavan ensi viikon loppuun mennessä lopullisen arvionsa Ukrainan jäsenyysehdokkuudesta. Von der Leyen on ollut vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Zelenskyi on painottanut, että Ukrainan nopea hyväksyminen EU:hun vähentäisi maan geopoliittista haavoittuvaisuutta. Jäseneksi hyväksyminen voi kuitenkin viedä vuosia, ellei vuosikymmeniä.

Osa unionin jäsenmaista on suhtautunut varauksella Ukrainan mahdolliseen jäsenyyteen. EU:n johtajien kuitenkin uskotaan puoltavan Ukrainan jäsenyysehdokkuutta myöhemmin tässä kuussa. Oletuksena on, että ehdokkuudelle tullaan myös asettamaan tiukkoja ehtoja.

USA:n puolustusministeriltä suorat sanat

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on kritisoinut suorin sanoin Venäjää ja sen tavoitteita Ukrainassa. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan on kyse siitä, että sortajat tallovat säännöt, jotka suojelevat kaikkia.

–  Näin tapahtuu, kun suurvallat päättävät, että niiden laajentumishalulla on enemmän merkitystä kuin rauhanomaisten naapurien oikeuksilla.

Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan Ukrainan sota on esikatselu kaaoksen ja myllerryksen maailmasta, jossa kukaan ei haluaisi elää.

Austin kommentoi Ukrainan kriisiä, kun hän osallistui viikonloppuna Aasian maiden turvallisuushuippukokoukseen Singaporessa.

Entisille McDonald'seille uusi nimi Venäjällä

Venäjältä poistuneiden länsimaisten yritysten joukkoon lukeutuvan McDonald'sin entiset ravintolat ovat saaneet uuden venäjänkielisen nimen. Venäläisomistukseen siirtyneet hampurilaispaikat tunnetaan vastedes nimeltä Vkusno i tochka.

Suomeksi vkusno tarkoittaa herkullista ja tochka pistettä.

Amerikkalainen McDonald's avasi ensimmäisen ravintolansa Venäjällä tammikuussa 1990. Pushkin-aukiolla Moskovassa avattu pikaruokapaikka keräsi tuolloin pitkät jonot.

Jotkut ovat kuvailleet McDonald'sia länsimaisuuden symboliksi Venäjällä.

Pikaruokajätti ilmoitti 16. toukokuuta poistuvansa Venäjältä maan Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje