Venäjän hyökkäyksen vaikutukset ukrainalaislapsiin ovat tuhoisia – vain kolmannes kouluista pystyi avaamaan ovensa oppilaille lukuvuoden alussa

Suomen Unicefin mukaan koulunkäynti on häiriintynyt 5,7 miljoonalla ukrainalaislapsella. Kuvassa kiovalaisen koulun pommisuoja. LEHITKUVA/AFP
Suomen Unicefin mukaan koulunkäynti on häiriintynyt 5,7 miljoonalla ukrainalaislapsella. Kuvassa kiovalaisen koulun pommisuoja. LEHITKUVA/AFP

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa on ollut tuhoisia vaikutuksia ukrainalaislasten elämään vuoden aikana. Asiasta kertovat Pelastakaa lapset -järjestö ja Suomen Unicef tiedotteissaan.

YK:n tietojen mukaan sodassa on kuollut tähän mennessä 438 lasta. Lisäksi noin 850 lasta on loukkaantunut. Todellinen uhrien määrä on kuitenkin todennäköisesti korkeampi.

Sota on Suomen Unicefin mukaan vaikuttanut 7,8 miljoonaan lapseen. Sota vaikuttaa muun muassa lasten koulunkäyntiin, mielenterveyteen sekä perhe-elämään. Koulunkäynti on häiriintynyt 5,7 miljoonalla ukrainalaislapsella, kertoo Unicef.

Ukrainan opetus- ja tiedeministeriön julkaisemien tietojen mukaan keskimäärin neljä koulua on tuhoutunut tai vaurioitunut joka päivä viimeisen vuoden aikana. Lukuvuoden alkaessa vain kolmannes kouluista pystyi avaamaan ovensa oppilaille.

Vanhemmat ja huoltajat eivät Unicefin mukaan mielellään lähetä lapsiaan kouluun turvallisuusuhan takia.

– Koulunkäynti tuo lasten elämään rutiinia, sosiaalisia suhteita ja pysyvyyttä, jotka ovat sodan aikana luksusta monelle lapselle, sanoo Suomen Unicefin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä tiedotteessa.

Lisäksi yli puoli miljoonaa ukrainainalaislasta on joutunut köyhyysrajan alapuolelle konfliktin alettua.

Lapset viettivät viime vuonna keskimäärin yli 900 tuntia pommisuojissa

Myös toistuvat sähkökatkokset vaikeuttavat lasten koulunkäynnin lisäksi sairaaloiden toimintaa. Jatkuvat ilmaiskut ja räjähdykset pakottavat miljoonia lapsia suojautumaan pommisuojiin ja kellareihin. Lapset viettivät Pelastakaa lapset -järjestön mukaan viime vuonna keskimäärin noin 920 tuntia suojassa maan alla.

Unicefin mukaan tilanne on huolestuttava myös Ukrainasta paenneilla lapsilla, sillä arvion mukaan kaksi kolmesta Ukrainasta paenneesta lapsesta ei ole osallistunut paikalliseen opetukseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje