Venäjän ydinpelotestrategia on epäonnistumassa, sanoo Upin tutkija

Upin Jyri Lavikaisen mukaan Venäjän uhkaukset eivät ole uskottavia niin kauan kuin Yhdysvallat voi esittää vastauhkauksia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Upin Jyri Lavikaisen mukaan Venäjän uhkaukset eivät ole uskottavia niin kauan kuin Yhdysvallat voi esittää vastauhkauksia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Venäjän ydinpelotestrategia on epäonnistumassa, sillä ydinpelote ei sovellu käytettäväksi pakkokeinona pitkittyneessä valloitussodassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Jyri Lavikainen tuoreessa julkaisussaan.

Lavikaisen mukaan Venäjän uhkaukset eivät ole uskottavia niin kauan kuin Yhdysvallat voi esittää vastauhkauksia. Yhdysvaltain ydinpelote puolestaan on mahdollistanut sen, että länsi on pystynyt toimittamaan ennennäkemätöntä aseapua Ukrainalle.

– Lännen tulisikin ymmärtää Venäjän ydinasekiristyksen rajoitteet ja poistaa itse asettamansa rajoitukset aseilta, joita Ukrainaan voi toimittaa, Lavikainen kirjoittaa.

– Seuraava askel olisi räätälöidä sotilaallinen apu vastaamaan Ukrainan operatiivisia tarpeita Venäjän kukistamiseksi, hän jatkaa.

Venäjän hyökkäyssodassaan käyttämä retoriikka on herättänyt lännessä huolta siitä, olisiko maa valmis käyttämään ydinaseita Ukrainassa tai laajentamaan sotaa suoraksi konfliktiksi sotilasliitto Naton kanssa.

Venäjän ydinaseuhittelu onkin Lavikaisen mukaan ollut tärkein syy sille, miksi Nato ei ole liittynyt Ukrainan sotaan.

Lavikainen toimii tutkijana instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa.

Brittiarvio: Venäjän joukoille hyökkäyskäsky kaikilla rintamalohkoilla Bahmutin lähellä

Britannian puolustusministeriö kertoo tänään päivittäisessä raportissaan, että Venäjän joukoille on todennäköisesti annettu käsky edetä kaikilla rintamalohkoilla Bahmutin kaupungin lähistöllä Itä-Ukrainassa, mutta niillä ei ole tarpeeksi voimaa saavuttaakseen merkittävää edistystä.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot ovat todennäköisesti kuluneiden kolmen päivän aikana edelleen edenneet hieman kaupungin pohjoislaidalla, mutta Ukrainan organisoitu puolustus alueella pitää. Kaupungin eteläpuolella venäläiset eivät ole todennäköisesti juurikaan edenneet.

Myös Kreminnan lohkolla Luhanskissa venäläiset hyökkäävät jatkuvasti, mutta pienet paikalliset hyökkäykset eivät riitä merkittävään läpimurtoon.

Puolustusministeriön mukaan Venäjä yrittää todennäköisesti vallata takaisin joitakin alueita, jotka Ukraina sai haltuunsa syys- ja lokakuun aikana.

Moldova sulki ilmatilansa yli kahdeksi tunniksi turvallisuusuhan vuoksi

Moldova sulki tiistaina tilapäisesti ilmatilansa, kertoi valtiollinen lentoyhtiö Air Moldova. Moldovan median mukaan ilmatilan sulkeminen johtui "turvallisuussyistä", mutta tarkempaa syytä ei kerrottu. Ilmatila pidettiin suljettuna yli kaksi tuntia, kertoivat maan ilmailuviranomaiset myöhemmin.

Moldovan presidentti Maia Sandu syytti maanantaina Venäjää juonittelusta, jonka tavoitteena on hänen hallintonsa kaataminen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viime viikolla, että Ukraina oli paljastanut suunnitelman, jonka tavoitteena on se, että Venäjän tiedustelu tuhoaa Moldovan.

Venäjä kiisti tiistaina tiedot ja sanoi Ukrainan pyrkivän usuttamaan Moldovan Venäjää vastaan.

– Toisin kuin länsimaat ja Ukraina, me emme sekaannu Moldovan tai maailman muiden maiden sisäisiin asioihin, Venäjän ulkoministeriö väitti lausunnossaan.

Moldovasta tuli viime vuonna EU:n ehdokasjäsen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje