Luhanskin kuvernöörin mukaan Sjevjerodonetsk on pääasiassa Venäjän hallinnassa

Lapset keinuivat tiistaina tuhottujen kerrostalojen edustalla Borodjankassa lähellä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. LEHTIKUVA / AFP
Lapset keinuivat tiistaina tuhottujen kerrostalojen edustalla Borodjankassa lähellä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. LEHTIKUVA / AFP

Itä-Ukrainassa oleva Sjevjerodonetskin kaupunki on ankarien taistelujen jälkeen "pääasiassa" Venäjän hallinnassa, kertoi Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa keskiviikkona.

Lisäksi toinen luhanskilainen kaupunki Lysytshansk on Haidain mukaan kärsinyt valtavista tuhoista. Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin erottaa joki.

–  (Sjevjerodonetskin) teollisuusalue on yhä meillä, siellä ei ole venäläisiä. Taisteluja käydään vielä kaduilla kaupungin sisällä.

–  Venäläiset ampuvat kaikkea, he tuhoavat taloja Sjevjerodonetskissa tankeilla ja tykistöllä. Myös teollisuusaluetta tulitetaan, mutta taistelu jatkuu, meidän kaverimme tekevät vastarintaa kaduilla, Haidai lisäsi.

Lysytshansk on Haidain mukaan myös voimakkaan tykistötulituksen kohteena.

Kaatuneiden sotilaiden ruumiiden vaihto etulinjassa

Ukraina sanoi keskiviikkona Venäjän luovuttaneen 50 kaatuneen ukrainalaissotilaan ruumiit. Näiden joukossa oli 37 sotilasta, jotka olivat kaatuneet puolustaessaan Azovstalin terästehdasta Mariupolissa.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Ukraina luovutti puolestaan 50 kaatuneen venäläissotilaan ruumiit Venäjälle. Vaihto tapahtui etulinjassa lähellä Zaporizhzhjan kaupunkia.

Azovstal oli viimeinen ukrainalaisten vastarintapesäke strategisesti tärkeässä Mariupolin satamakaupungissa. Terästehdasta puolustaneet sotilaat laskivat aseensa toukokuun loppupuolella.

Venäjän puolustusministeri: Maayhteys Krimille on avattu

Venäjän puolustusministeriö väittää Venäjän avanneen Ukrainassa maayhteyden aiemmin miehittämälleen Krimille. Asiasta kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan venäläisjoukot ovat ottaneet käyttöön noin 1  200 kilometriä junaraiteita ja avanneet teitä mahdollistaakseen ihmisten ja tavaran liikkumisen Krimin ja Itä-Ukrainan Donbassin välillä. Shoigu kertoi asiasta puhelinkokouksessa tiistaina.

Krim on ollut venäläisjoukkojen hallussa vuodesta 2014.

Shoigun mukaan avattu maayhteys mahdollistaa tavarankuljetukset myös venäläisjoukkojen hallussa pitämiin satamakaupunkeihin Mariupoliin, Berdianskiin ja Hersoniin.

Hän myös väitti Mariupolin ja Berdianskin satamien toimivan normaalisti ja että niissä oltaisiin valmiita aloittamaan viljan kuljetukset meriteitse.

Venäläisjoukkojen saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoja maailmanlaajuisesta ruokakriisistä. Ukrainassa on jumissa arvioiden mukaan noin 20–25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta. Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen varastavan ukrainalaista viljaa ja myyvän sitä eteenpäin.

Kaasun ja hiilen myynti ulkomaille lopetetaan

Ukraina lopettaa kaasun ja hiilen myymisen ulkomaille ja ohjaa ne sen sijaan maan sisäiseen käyttöön, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi puheessaan tiistaina. Päätös on tehty ensi talvea ajatellen. Zelenskyi kuvaili odottavansa tulevasta talvesta Ukrainan itsenäisyyden vaikeinta.

Hän kertoi Ukrainassa tehtävän myös paljon töitä sen eteen, että venäläismiehittäjiltä takaisin vallatut asuinalueet saataisiin takaisin sähkö-, kaasu- ja vesiverkkojen piiriin.

Zelenskyi kertoi puheessaan myös pian lanseerattavasta "kiduttajien kirjasta" eli järjestelmästä, johon on tarkoitus kerätä venäläissotilaiden sotarikoksia Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan järjestelmää on kehitetty jo jonkin aikaa ja sen on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi viikolla.

–  Kyse on yksityiskohtaisista faktoista tiettyjen henkilöiden tekemistä väkivallanteoista ukrainalaisia kohtaan. Olen toistuvasti sanonut, että he tulevat joutumaan vastuuseen teoistaan, presidentti sanoi puheessaan, joita hän pitää joka ilta.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje