Lapset, naiset ja ikäihmiset on saatu nyt pelastuttua Azovstalin terästehtaalta, Venäjä on ampunut useita ohjuksia Odessan satamakaupunkiin,

Ukrainan mukaan kaikki naiset, lapset sekä ikääntyneet siviilit on evakuoitu maan eteläosassa Mariupolissa sijaitsevalta terästehtaalta, kertoo maan varapääministeri Irina Vereshtshuk Facebookissa.

Azovstalin terästehdas on toiminut viime viikkoina satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoituksena, ja tehtaan alueelta suojaa hakeneita siviilejä on pyritty evakuoimaan tehtaalta.

Ukrainan asevoimat kertoi tänään Facebookissa, että venäläisjoukot jatkavat hyökkäystään tehtaalla tykistötulen ja panssarivaunujen avustamana.

Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat ampuneet useita ohjuksia Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin, kertoo brittilehti Guardian. Odessan tuoreista iskuista kertoi televisiossa paikallishallinnon edustaja, jonka mukaan faktoja vielä selvitetään.

Ukrainalaiskansanedustaja Lesia Vasylenko on puolestaan kuvaillut Twitterissä Odessan taivaan olleen mustana koko aamun. Ohjus- ja raketti-iskut ovat olleet hänen mukaansa jatkuvia.

Guardian ja CNN kertoivat aiemmin päivällä Ukrainan asevoimien väittäneen, että venäläiset olisivat ampuneet Odessan alueelle neljä risteilyohjusta. Asevoimien mukaan iskuista ei koitunut henkilövahinkoja.

Venäjän kerrotaan tehneen ohjusiskuja myös Ukrainan pohjoisosassa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevalla Sumyn alueella. Iskuista Telegramissa kertoneen paikallisen kuvernöörin mukaan rajavartija haavoittui ohjusiskussa.

Ukraina kertoo puolestaan tehneensä onnistuneita lennokki-iskuja Mustallamerellä sijaitsevalla Käärmesaarella. Ukrainan puolustusministeriö väittää muun muassa, että iskuissa on upotettu venäläinen maihinnousualus.

Uutistoimisto AP on analysoinut saarelta otettuja satelliittikuvia. AP:n toimittaja arvioi Twitterissä, että Ukrainan lennokki-iskuissa on tuhoutunut lähestulkoon kaikki venäläisten saarella käyttämät rakennelmat.

Saari oli sodan alkuvaiheessa otsikoissa, kun ukrainalaissotilaiden kerrottiin vastustaneen alueella venäläislaivaston käskyjä venäläissotilaille haistatellen.

Uutta aseapua suunnitteilla

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on 150 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kyseessä on yhdeksäs Ukrainalle tehty laitteiden luovutus sen varannoista sitten elokuun 2021.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Bidenin presidenttikaudella kaikkiaan 4,5 miljardin arvosta turvallisuusapua. Vuodesta 2014 laskettuna turva-apua on puolustusministeriön mukaan annettu 6,5 miljardin arvosta.

Presidentin mukaan Venäjän hyökkäyssodassa itsenäisyyttään puolustavalle Ukrainalle tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan, ja tämä kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea. Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin dollarin tukipaketin. Sotilaallisen tuen osuus tästä paketista olisi 20 miljardia dollaria.

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman turva-avun määrä on historiallinen ja apua on annettu merkittävän nopealla tahdilla. Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseita ja välineistöä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen jo noin 3,8 miljardin dollarin arvosta.

Zelenskyi: Suhtautukaa vakavasti ilmahälytyksiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti päivittäisessä puheessaan kaikkia kansalaisia suhtautumaan vakavasti ilmahälytyksiin.

–  Älkää jättäkö huomioimatta ilmahyökkäyssireenejä. Pyydän, kyseessä on teidän elämänne, lapsienne elämä, presidentti sanoi ja lisäsi, että myös ulkona liikkumista koskevaa sääntelyä tulee noudattaa.

Presidentin mukaan kulku Venäjän hallussa pitämiin metsiin on myös kielletty johtuen mahdollisista miinoista.

Zelenskyi sanoi evakuointien Mariupolista ja Azovstalista jatkuvan YK:n ja Punaisen Ristin avulla. Presidentti Zelenskyi sanoi, että diplomatian keinoin tavoitteena on myös saada pois Azovstalista sinne jääneitä sotilaista.

Islannin parlamentille perjantaina puhuneen Zelenskyin vieraana Kiovassa olivat Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit.

–  He ovat tukeneet kamppailuamme Venäjän maahantunkeutumista vastaan johdonmukaisesti. Olen hyvin kiitollinen, Zelenskyi sanoi puheessaan ja kertoi, että vierailulla oli käsitelty paineen kasvattamista Venäjää vastaan koordinoiduin askelin.

Sunnuntaina Zelenskyi osallistuu Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin johtamaan G7-maiden virtuaaliseen kokoukseen.

Iltakuudelta Suomen aikaa alkava suljettu keskustelu käsittelee muun muassa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan viimeisimpiä käänteitä sekä sodan maailmanlaajuisia vaikutuksia.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje