Azovstalin tehdasalueelta evakuoitu noin 50 siviiliä, kertoo Ukrainan varapääministeri

YK:n aiemmissa operaatioissa on onnistuttu evakuoimaan Mariupolista yhteensä lähes 500 siviiliä. LEHTIKUVA/AFP
YK:n aiemmissa operaatioissa on onnistuttu evakuoimaan Mariupolista yhteensä lähes 500 siviiliä. LEHTIKUVA/AFP

Noin viisikymmentä siviiliä on tänään saatu evakuoitua Azovstalin tehdasalueelta Mariupolissa, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk viestipalvelu Telegramissa.

Vereshtshukin mukaan joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

Ukrainassa venäläisjoukot ovat jatkaneet hyökkäystään Mariupolin Azovstalin tehdasalueelle, kertoivat aiemmin Britannian tiedustelutiedot. YK lähetti alueelle evakuointisaattueen, jonka on ollut määrä yrittää pelastaa tehdasalueen neuvostoaikaisissa tunneleissa vielä piilottelevat noin 200 siviiliä.

Azovstalin tehtaan puolustusta johtava Azovin rykmentti syytti perjantaina Venäjän joukkoja siviilejä evakuoimaan lähteneen ajoneuvon tulittamisesta. Panssarintorjunta-aseella tehdyssä iskussa kuoli yksi Ukrainan taistelija ja kuusi haavoittui, Azovin rykmentti kertoi Telegram-kanavallaan.

YK-johtoisissa aiemmissa operaatioissa on onnistuttu evakuoimaan Mariupolista yhteensä lähes 500 siviiliä. Tiedossa ei ole, kuinka iso osa tästä määrästä on Azovstalista pelastettuja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessa Chatham House -ajatuspajalle, että Mariupol ei voi kaatua, koska kaupunki on jo tuhottu.

–  Mariupolia kidutetaan hengiltä, Zelenskyi sanoi Guardianin mukaan.

Zelenskyi sanoi, etteivät diplomaattiset yhteydet Venäjän kanssa ole katkenneet täysin, mutta Venäjän pitää vetäytyä pois valtaamiltaan alueilta, jotta rauhanneuvottelut voisivat onnistua.

–  Minut valittiin Ukrainan, ei mini-Ukrainan presidentiksi, Zelenskyi sanoi.

Hän sanoi, ettei voi sallia Ukrainan menettävän 11:tä miljoonaa asukasta aluemenetysten ja pakolaisaallon seurauksena.

Vehnäntuotanto hupenee sodan takia

Ukrainan vehnäntuotanto vähenee vähintään kolmanneksella viime vuoteen verrattuna Venäjän hyökkäyksen seurauksena, sanoo satelliittianalyysejä tekevä Kayros-yhtiö.

Kylvöt ovat kärsineet Venäjän hyökkäyksistä, muun muassa koska pelloille on jäänyt suutariksi jääneitä ammuksia. Kayrosin mukaan Ukraina pystyy tänä vuonna tuottamaan vain 21 miljoonaa tonnia vehnää, 12 miljoonaa tonnia vähemmän kuin viime vuonna. Ukrainan vehnää on vaikea saada vientiin, koska Venäjä on tuhonnut kuljetusreittejä ja estää laivaliikenteen viljaviennin kannalta keskeiseen Odessaan.

Ennen sotaa Ukraina vastasi 12 prosentista maailman vehnänviennistä.

Venäjä jatkaa Mariupolin hyökkäystä Donbassin hyökkäyksen kustannuksella

Venäjän toistuvat yritykset saada haltuunsa Azovstal ja siten viimeistellä Mariupolin valloitus johtuvat todennäköisesti presidentti Vladimir Putinin halusta saavuttaa Ukrainassa symbolinen voitto ennen 9. toukokuuta vietettävää voitonpäivää, Britannian tiedustelutietopäivityksessä arvioidaan.

Venäjä on maksanut kovan hinnan näistä yrityksistä joukkojen, laitteiden ja sotatarvikkeiden muodossa. Samalla kun Ukrainan torjuntataistelu jatkuu Azovstalissa, Venäjän tappiot häiritsevät operaatiota Etelä-Donbassissa.

Venäjä-mielisillä separatistialueilla Kaakkois-Ukrainassa on vaihdettu ukrainan- ja englanninkielisiä Mariupol-liikennemerkkejä venäjänkielisiin.

Itsenäiseksi julistautuneen Donetskin niin sanotun kansantasavallan johtajan Denis Pushilinin mukaan paikalliset halusivat nähdä todisteita siitä, että Venäjä on tullut jäädäkseen ikuisesti.

Uutiskanava CNN kertoi, että Mariupolin kaduille on palautettu neuvostoajoista muistuttavia patsaita.

Venäjän joukot ovat lähestulkoon piirittäneet Severodonetskin kaupungin Itä-Ukrainassa, sanoo alueen sotilashallinnon johtaja Oleksandr Striuk.

Severodonetsk on itäisin kaupunki, jonka Ukraina on vielä onnistunut pitämään hallussaan.

Ukrainan mukaan Venäjä yrittää rynnäköidä kaupunkiin useasta suunnasta, mutta hyökkäykset on toistaiseksi torjuttu.

Severodonetskin noin 100  000 asukkaasta 15  000 on jäänyt kaupunkiin viranomaisten kehotuksista huolimatta.

Hersonista pakenevia siviilejä ahdistellaan

Venäläisjoukot ahdistelevat siviilejä, jotka yrittävät paeta Venäjän valtaamasta Hersonista, sanoo Hersonin aluevaltuuston varajohtaja Juri Sobolevskyi CNN:n mukaan.

Sobolevskyin mukaan venäläiset käännyttävät suurimman osan pakoon yrittävistä siviileistä takaisin tarkastuspisteiltä, jotka johtavat kaupungista ulos.

Hän sanoo, että joissakin tapauksessa venäläiset ovat nöyryyttäneet ihmisiä ruumiintarkastuksilla ja pakottaneet miehiä riisuutumaan. Ruumiintarkastuksissa on etsitty tatuointeja, jotka viittaisivat nationalismiin tai uusnatsismiin.

Sobolevskyin mukaan venäläiset ovat myös yrittäneet ottaa ruplia käyttöön joillakin alueilla.

Saksa lähettää Ukrainaan panssarihaupitseja

Saksa lähettää Ukrainaan pitkän kantaman panssarihaupitseja, kertoo Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht. Asiasta muun muassa uutisoineen Spiegelin mukaan Saksa lähettää Venäjän hyökkäyksen kohteena olevaan Ukrainaan seitsemän saksalaisvalmisteista Panzerhaubitze 2000 -tykkiä.

Koulutuksen tykkien käyttöä varten on määrä alkaa ensi viikolla, ja tykit lähetetään koulutuksen jälkeen Ukrainaan, Spiegel kertoo. Koulutus kestää lehden mukaan oletettavasti noin 40 päivää, mutta se voidaan saada myös nopeammin päätökseen, jos koulutettavilla sotilailla on entuudestaan tietämystä panssarihaupitseista.

Lisäksi Ukrainan on kerrottu saavan viisi vastaavaa tykkiä Hollannista.

- - - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje