Venäläisjoukot lähestyvät Sjevjerodonetskin keskustaa – Luhanskin kuvernöörin mukaan tilanne on "erittäin vaikea"

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Kuvassa Ukrainan kalustoa Sjevjerodonetskissa 18. toukokuuta. LEHTIKUVA/AFP
Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Kuvassa Ukrainan kalustoa Sjevjerodonetskissa 18. toukokuuta. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Itäisessä Ukrainassa Venäjän joukot lähestyvät Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa vastarinnasta huolimatta, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

–  Taistelu jatkuu. Tilanne on erittäin vaikea, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa tänään julkaistussa lausunnossa.

Kuvernöörin mukaan Sjevjerodonetskin kriittinen infrastruktuuri on tuhottu. Hänen mukaansa 60 prosenttia asuinrakennuksista on vaurioitunut niin pahasti, ettei niitä voida korjata.

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Taisteluita on käyty erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Maan eteläosassa Hersonin alueella Ukraina on sotilasjohdon mukaan tehnyt vastahyökkäyksiä ja onnistunut työntämään venäläisjoukkoja "epäsuotuisiin asemiin".

Herson on ainoa alue Ukrainassa, joka on täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

Zelenskyi: Harkovan alueesta kolmasosa venäläisten hallussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän on erottanut Itä-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan turvallisuuspäällikön. Sunnuntai-iltana julkaistussa puheessaan Zelenskyi perustelee päätöstään sanomalla, että päällikkö ei ollut työskennellyt kaupungin puolustuksen eteen Venäjän hyökkäyssodan alettua. Presidentin mukaan päällikkö oli ajatellut itseään.

–  Mitkä olivat motiivit? Viranomaiset selvittävät sen, Zelenskyi sanoi.

Presidentin mukaan Harkovan alueesta kolmasosa on yhä venäläisjoukkojen hallussa. Hän näkee, että ukrainalaisjoukot tulevat ottamaan alueet haltuunsa.

–  Venäjä ei ole ainoastaan hävinnyt taistelua Harkovasta, ei ainoastaan taistelua Kiovasta ja maan pohjoisosista. Se on menettänyt tulevaisuutensa ja kulttuuriset siteensä vapaaseen maailmaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Ukrainan presidentinkanslia kertoi sunnuntaina Zelenskyin vierailleen Harkovassa eturintamassa taistelevien joukkojen luona. Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen virallinen vierailu Kiovan ulkopuolella sitten helmikuun. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa.

Ranskan ulkoministeri vierailee tänään Ukrainassa

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna vierailee tänään Kiovassa, kertoo Ranskan ulkoministeriö lausunnossaan. Ulkoministeri on korkea-arvoisin ranskalaisvieras Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alettua.

Colonnan on määrä keskustella Kiovassa Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa. Ulkoministeri vierailee myös Butshassa.

Ulkoministeriön lausunnon mukaan ministeri haluaa osoittaa Ranskan solidaarisuutta Ukrainan kansalle sekä maan päättäväisyyttä vahvistaa tukeaan niin humanitaarisesti, taloudellisesti kuin puolustuksellisesti.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje