Kuningas Charles matkustaa Walesiin ennen kuningattaren lapsien hiljaista hetkeä kuningattaren arkulla

Ihmiset jonottavat tuntikausia jättääkseen jäähyväiset edesmenneelle kuningattarelle Lontoossa. LEHTIKUVA/AFP
Ihmiset jonottavat tuntikausia jättääkseen jäähyväiset edesmenneelle kuningattarelle Lontoossa. LEHTIKUVA/AFP

Kuningas Charles matkustaa tänään Walesiin, joka on viimeinen kohde uuden kuninkaan Yhdistyneiden kuningaskuntien kiertomatkalla. Charles tapaa Cardiffissa Walesin pääministerin Mark Drakefordin.

Charlesin edustajan mukaan kuninkaalla on "elämänmittainen sitoutuminen Walesin kansaan". Charles oli ennen kuninkaaksi nousemistaan Walesin prinssi.

Charles palaa Walesista Lontooseen illan suussa. Illalla hän osallistuu yhdessä kolmen sisaruksensa Prinssi Andrew'n, prinssi Edwardin ja prinsessa Annen kanssa yhteiseen, noin 15 minuuttia kestävään hiljaiseen hetkeen kuningatar Elisabetin arkulla.

–  Kuningas työskentelee kovasti ja lannistumatta menetyksestään huolimatta. Hän keskittyy johtamaan perhettä, kansakuntaa, hovia ja kansainyhteisöä, kun nämä surevat kuningatarta, kuninkaan edustaja kiteytti.

Rannekkeella pois jonosta

Lontoossa tuhannet ihmiset jonottavat jättääkseen jäähyväiset viikko sitten kuolleelle Britannian kuningatar Elisabetille. Britannian hallituksen ylläpitämän seurannan mukaan Westminster Halliin on arviolta noin kahdeksan kilometrin jono ja arkulle on jonotettava ainakin 11 tunnin ajan.

Edesmenneen kuningattaren arkku siirrettiin keskiviikkona Lontoossa Buckinghamin palatsista Westminster Halliin. Siellä arkku on julkisesti nähtävissä maanantaiaamuun asti. Jopa 750  000 ihmisen odotetaan käyvän arkulla.

Kuningatar Elisabetin arkku on asetettu Wesminster Hallissa vartioidulle katafalkille, jonka ohi kulkee tasainen ihmisvirta osoittamassa kunnioitustaan edesmenneelle monarkille. BBC näyttää Wesminster Hallista suoraa lähetystä.

Ruuhkasta osattiin ennakoida valtaisaa. Ihmisiä on muistutettu siitä, että he joutuvat seisomaan ja liikkumaan jonossa useita tunteja ilman mahdollisuutta istua alas.

BBC:n mukaan jonottajat saavat rannekkeet, jotta he voivat poistua hetkellisesti jonosta esimerkiksi hakeakseen juotavaa tai käydäkseen vessassa. Reitin varrelle on tuotu siirrettäviä vessoja, ja lisäksi kahvilat ja paikalliset yritykset ovat avoinna normaalia pidempään.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset Westminster Abbeyssa alkavat maanantaina kello 13 Suomen aikaa. Hautajaisiin odotetaan osallistuvan yli 2  000 vierasta.

Kuningattaren viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnan lähellä.

Kuningatar Elisabet kuoli viime viikon torstaina. Hän oli 96-vuotias.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje