Ydinsulkusopimuksen seurantakokouksessa ei päästy sopuun päätöslauselmasta – Venäjä torppasi kohdan, jossa esitettiin vakava huoli maan toimista Ukrainassa

Venäjän toiminta Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalassa ja sen lähialueella herättää huolta kansainvälisesti. Lehtikuva/AFP
Venäjän toiminta Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalassa ja sen lähialueella herättää huolta kansainvälisesti. Lehtikuva/AFP

Venäjä torjui perjantaina ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakokouksen ehdotuksen päätöslauselmasta neljän viikon kokoustamisen jälkeen. Venäjän mukaan päätöslauselmasta puuttui "tasapainoa". Venäjän delegaation edustaja Igor Vishnevetsky syytti päätöslauselman tekstiä osin myös räikeän poliittiseksi.

Ydinsulkusopimuksen toteutumista seuraava NPT-ryhmä esitti perjantaina New Yorkissa päättyneessä kokouksessaan, että päätöslauselmaan olisi kirjattu vakava huoli Venäjän sotilaallisista toimista ukrainalaisten ydinvoimaloiden, mukaan lukien Zaporizhzhjan jättiydinvoimalan, läheisyydessä. Kokonaisuudessaan loppulauselmaehdotus oli yli 30 sivua pitkä.

Myöskään edellisessä, vuonna 2015 järjestetyssä NPT:n seurantakokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen kaikissa asiakysymyksissä.

Nyt päättyneen kokouksen aloituspuheenvuorossa elokuun alussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti maailmaa uhkaavasta ydinonnettomuuden vaarasta, jollaista ei olla nähty kylmän sodan päättymisen jälkeen.

–  Ihmiskunta on vain yhden väärinymmärryksen, yhden virhelaskelman päässä ydinaseiden aiheuttamasta tuhosta, Guterres sanoi.

Ydinsulkusopimus allekirjoitettiin vuonna 1970, ja sen toteutumista seuraavia konferensseja järjestetään noin viiden vuoden välein. Ydinvarustelun estävän sopimuksen on allekirjoittanut 191 maata. Sopimusta valvoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje