Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo viranomaislähde – järjestelmän kantamaksi jää noin 80 kilometriä

Viranomaislähteen mukaan HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä ei ole tarkoitus käyttää iskuihin Venäjälle. Kuvassa HIMARS-järjestelmä on esillä messuilla Saudi Arabiassa. LEHTIKUVA/AFP
Viranomaislähteen mukaan HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä ei ole tarkoitus käyttää iskuihin Venäjälle. Kuvassa HIMARS-järjestelmä on esillä messuilla Saudi Arabiassa. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo nimettömänä medialle kommentoinut yhdysvaltalainen viranomaislähde. Ukrainalle lähetettävän järjestelmän kantamaksi jää noin 80 kilometriä.

Lähteen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaampia M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä. Myös kevyempiä M142 HIMARS -järjestelmiä on ollut Ukrainan toivelistalla.

HIMARS-järjestelmään asennettuun kasettiin voidaan ladata kerralla joko yksi ohjus tai kuusi rakettia.

Järjestelmän kantama riippuu käytettävistä ammuksista. HIMARS-järjestelmällä pystyisi ampumaan esimerkiksi myös ATACMS-ohjuksia, joiden kantama olisi 300 kilometriä. Yhdysvallat ei kuitenkaan aio lähettää ATACMS-ohjuksia Ukrainaan.

Lähetettävien ohjusjärjestelmien määrästä ei vielä ole tietoa.

Biden: Emme auta Ukrainaa iskemään rajojensa ulkopuolelle

Presidentti Biden avasi Yhdysvaltain aikomuksia Ukrainan sodan suhteen New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Biden kertoi maan tavoitteena olevan demokraattinen ja itsenäinen Ukraina, joka pystyy puolustamaan itseään. Biden perustelee kirjoituksessaan Ukrainalle annettavaa aseapua sillä, että se antaa maalle mahdollisimman vahvan aseman rauhanneuvotteluissa.

–  Kuten presidentti Zelenskyi sanoi, tämä sota loppuu vain diplomatian kautta, Biden kirjoittaa.

Bidenin mukaan Yhdysvallat ei lähde konfliktin aseelliseksi osapuoleksi, ellei sitä tai sen liittolaismaita vastaan hyökätä.

Biden kuitenkin sanoi, että Yhdysvallat lähettää Ukrainaan lisää aseapua, muun muassa kehittyneempiä raketinheitinjärjestelmiä, jotka on tarkoitettu avainkohteisiin iskemiseen Ukrainan taistelukentillä.

–  Emme kannusta tai auta Ukrainaa iskemään rajojensa ulkopuolelle. Emme halua pitkittää sotaa vain aiheuttaaksemme Venäjälle kärsimystä, Biden sanoi.

Biden on kertonut jo maanantaina, ettei Yhdysvallat aio lähettää Ukrainaan sellaisia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voitaisiin iskeä Venäjän puolelle.

Zelenskyi: Eturintaman tilannetta tarkasteltava kokonaisvaltaisesti

Presidentti Zelenskyi sanoi tiistain myöhäisillan puheessaan ukrainalaisjoukkojen menestyneen Etelä-Ukrainan Hersonin ja Koillis-Ukrainan Harkovan alueella, mutta hyökkäyksen keskiössä on tällä hetkellä Itä-Ukrainan Sjevjerodonetsk, Lysytshansk ja Kurahove.

–  Eturintaman tilannetta on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Ei eniten huomiota herättävän ja kovimman taistelualueen näkökulmasta, vaan eturintamaa kokonaisuutena, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Institute for the Study of War -ajatushautomon mukaan Venäjän hyökkäyksen keskittäminen Sjevjerodonetskin kaupunkiin ja Donbassin alueelle luo Venäjälle haavoittuvuuden Hersonin alueella. Ajatushautomo on pitänyt myös Ukrainalta hyvänä ratkaisuna olla vastaamatta Sjevjerodonetskiin kohdistuvaan hyökkäykseen keskittämällä sinne joukkojaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje