Yhdysvallat pani Iranin siveyspoliisin ja sen johdon pakotelistalleen

Mahsa Aminin kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa oli kansalaisjärjestön mukaan kuollut torstaihin mennessä ainakin 31 siviiliä. LEHTIKUVA / AFP
Mahsa Aminin kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa oli kansalaisjärjestön mukaan kuollut torstaihin mennessä ainakin 31 siviiliä. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvallat ilmoitti torstaina panevansa Iranin siveyspoliisin sekä yhteensä seitsemän sen johtoon kuuluvaa pakotelistalleen. Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan siveyspoliisi on vastuussa 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kuolemasta sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia.

–  Mahsa Amini oli rohkea nainen, jonka kuolema siveyspoliisin tutkintavankeudessa on jälleen uusi osoitus Iranin hallinnon turvallisuuspalveluiden raakuudesta omia kansalaisia vastaan, perusteli valtiovarainministeri Janet Yellen.

Aminin kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa oli torstaihin mennessä kuollut jo ainakin 31 siviiliä, kertoi Oslosta käsin toimiva Iran Human Rights (IHR) -kansalaisjärjestö.

Järjestön mukaan ainakin 30 kaupungissa on ollut mielenilmauksia. IHR:n mukaan luvussa ovat mukana keskiviikkoyönä Amolin kaupungissa Mazandranin maakunnassa kuolleet 11 ihmistä ja saman maakunnan Babolissa kuolleet kuusi ihmistä.

–  Iranilaiset ovat tulleet kaduille puolustaakseen oikeuksiaan ja ihmisarvoaan, mutta hallitus on vastannut heidän rauhanomaisiin mielenilmauksiinsa luodeilla, sanoi IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam lausunnossaan.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten jälkeen rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.

Iranin valtiollisen television mukaan kuolleita olisi huomattavasti vähemmän, vain 17, heidän joukossaan myös poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Biden otti kantaa mielenosoituksiin

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan jotkut naispuoliset mielenosoittajat ovat uhmakkaasti riisuneet hijabinsa ja polttaneet ne nuotioissa tai leikanneet symbolisesti hiuksensa hurraavien väkijoukkojen edessä.

YK:lle puhuessaan myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden otti kantaa Iranin mielenosoituksiin.

–  Tänään me seisomme Iranin rohkeiden kansalaisten ja rohkeiden naisten tukena, Biden sanoi ja jatkoi iranilaisten osoittavan parhaillaan mieltään perusoikeuksiensa turvaamiseksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje