Yhdysvallat tuomitsee iskun Odessaan: "Herättää epäilyksiä Venäjän sitoutumisesta viljanvientisopimukseen"

Ukraina ja Venäjä ovat suuria viljanviejämaita. Ukrainalaisen maatilan viljavarasto kuvattiin Odessan lähellä kesäkuussa. LEHTIKUVA / AFP
Ukraina ja Venäjä ovat suuria viljanviejämaita. Ukrainalaisen maatilan viljavarasto kuvattiin Odessan lähellä kesäkuussa. LEHTIKUVA / AFP
Jaa artikkeli

Yhdysvallat on tuominnut Venäjän iskun Ukrainan Odessaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että isku saa epäilemään Venäjän sitoutumista tuoreeseen viljanvientisopimukseen.

–  Tämä isku saa vakavasti kyseenalaistamaan Venäjän uskottavan sitoutumisen eiliseen sopimukseen ja heikentää YK:n, Turkin ja Ukrainan työtä kriittisen elintarvikkeiden saattamiseksi maailmanmarkkinoille, Blinken sanoi lausunnossaan lauantaina paikallista aikaa.

Eilen Venäjä iski risteilyohjuksilla Odessan satamaan Ukrainan eteläosassa. Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Venäjä on kiistänyt olleensa iskun takana.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi heti iskut. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi niiden kertovan Venäjän täydellisestä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta ja sopimuksia kohtaan.

Viljanvientisopimuksen allekirjoitustilaisuudessa perjantaina läsnä olleen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja sanoi Guterresin tuomitsevan iskun.

–  Näitä tuotteita tarvitaan kipeästi maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi ja miljoonien apua tarvitsevien ihmisten kärsimyksen helpottamiseksi ympäri maailmaa, hän sanoi.

Ruokakriisi voi pahentua

Ukrainan ja Venäjän välillä saatiin perjantaina aikaan sopu Mustanmeren viljanviennistä. Venäjän sotatoimet ovat estäneet ukrainalaisviljan kuljetuksia.

Venäjä arvioi, että viljakuljetukset voitaisiin aloittaa jo muutaman päivän kuluessa.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat kulkea kolmesta nimetystä satamasta. Odessa on yksi sopimuksen satamista. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljanviejiä. Ongelmat viennissä ovat sodan seurauksena olleet laajoja. Jos viljaa ei saada kuljetettua, vaarana on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje