Ukraina sanoo iskeneensä venäläisten ammusvarastoon Venäjän miehittämällä Hersonin alueella

 Herson oli yksi ensimmäisiä Venäjän haltuun ottamia alueita. LEHTIKUVA/AFP
Herson oli yksi ensimmäisiä Venäjän haltuun ottamia alueita. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Ukraina sanoo iskeneensä Venäjän joukkojen ammusvarastoon ja sotilasyksiköihin Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Herson oli yksi ensimmäisistä alueista, jotka Venäjän joukot ottivat haltuunsa helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov on sanonut presidentti Volodymyr Zelenskyin antaneen käskyn vallata takaisin Venäjän miehittämät rannikkoalueet, jotka ovat hyvin tärkeitä maan taloudelle.

Venäjän alueelle asettaman miehityshallinnon mukaan Ukrainan iskuissa on kuollut seitsemän ihmistä. Venäjän Nova Kahovkan kaupunkiin asettama johtaja Vladimir Leontjev sanoi viestipalvelu Telegramissa, että lisäksi noin 60 ihmistä olisi loukkaantunut.

Lisäksi miehityshallinto syytti Ukrainaa Himars-raketinheitinjärjestelmien käyttämisestä.

Noin 80 prosenttia donetskilaisista paennut, sanoo kuvernööri

Noin 80 prosenttia Donetskin alueen asukkaista on paennut Venäjän hyökkäystä, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko. Kuvernöörin mukaan noin 340  000 ihmistä on jäänyt alueelle. Asiasta kertoo ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Venäjän ohjusiskun kohteeksi joutuneessa asuintalossa Tshasiv Jarin kaupungissa itäisessä Ukrainassa uhriluku on noussut jo 34:ään, kertoo uutiskanava CNN.

Lisäksi ainakin yhdeksän ihmistä on loukkaantunut, Kyrylenko kertoo Telegramissa. Hänen mukaansa yksi kuolleista oli lapsi. Pelastusviranomaiset ovat Kyrylenkon mukaan käyneet läpi noin 70 prosenttia talon raunioista.

Yhdysvallat väittää Iranin aikovan toimittaa Venäjälle satoja sotaan sopivia drooneja

Iran suunnittelee toimittavansa satoja drooneja Venäjälle Ukrainaa vastaan käytettäväksi, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan väitti maanantaina. Osa drooneista on hänen mukaansa aseistettuja.

Neuvonantajan mukaan drooniapu tukee näkemyksiä siitä, että Venäjän armeijalla on haasteita ylläpitää asevarastojaan Ukrainassa kärsittyjen suurien tappioiden vuoksi.

Sullivanin mukaan Iran valmistautuu kouluttamaan venäläisiä joukkoja droonien käyttämistä varten. Ensimmäiset koulutukset saattavat alkaa Sullivanin mukaan jo heinäkuussa. Hänen mukaansa ei ollut selvää, onko Iran vielä toimittanut drooneja Venäjälle.

Droonit ovat olleet Ukrainan sodassa tärkeässä roolissa molemmilla osapuolilla. Niitä on käytetty muun muassa tiedusteluun, pieniin pommituksiin ja ohjusiskuihin kaukaa.

Sullivan huomautti, että esimerkiksi Jemenissä huthikapinalliset ovat käyttäneet iranilaisvalmisteisia drooneja Saudi-Arabiaa vastaan.

EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät miljardin euron tuen Ukrainalle

EU:n valtiovarainministerit ovat tänään hyväksyneet miljardin euron rahoitustuen myöntämisen Ukrainalle. Kyseessä on ensimmäinen erä EU-maiden johtajien toukokuussa sopimasta lisäavusta Ukrainalle, jonka kokonaissumman on määrä olla enintään yhdeksän miljardia euroa.

EU:n puheenjohtajamaana toimivan Tshekin valtiovarainministerin Zbynek Stanjuran mukaan nyt myönnetty tuki antaa Ukrainalle tarvittavat varat kiireellisten tarpeiden kattamiseen ja kriittisen infrastruktuurin toiminnan varmistamiseen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje