Yhdysvalloissa talvimyrsky alkaa hellittää – säähän liittyviä kuolemantapauksia ainakin 17

Poikkeuksellinen kylmyys on koetellut erityisesti Yhdysvaltojen lukuisia kodittomia. Kuva kodittomien teltta-alueelta Hope Villagesta Kentuckyn Louisvillestä. LEHTIKUVA/AFP
Poikkeuksellinen kylmyys on koetellut erityisesti Yhdysvaltojen lukuisia kodittomia. Kuva kodittomien teltta-alueelta Hope Villagesta Kentuckyn Louisvillestä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltoja koetelleessa talvimyrskyssä on raportoitu ainakin 17 säähän liittyvää kuolemaa. Kuolemantapauksia on kahdeksassa osavaltiossa.

Puoli miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on ollut lauantaina vailla sähköjä, ja lisäksi tuhansia lentoja on peruttu ja viivästynyt sääolosuhteiden vuoksi. Sähköjä on sittemmin saatu palautettua, mutta https://Poweroutage.us-sivuston mukaan sähkökatkot vaivaavat edelleen erityisesti itärannikolla. Joissakin osavaltioissa sähkökatkoja on pidetty tarkoituksella suuren kysynnän vuoksi.

Myrsky on merkittävästi haitannut myös pelastuslaitosten toimintaa, sillä esimerkiksi tiet ovat paikoin olleet lumimyräkän vuoksi kulkukelvottomia.

Kolme päivää kestänyt myräkkä alkaa hiljalleen hellittää. Liikenneministeri Pete Buttigieg kertoo Twitterissä, että lentoyhtiöiden ja lentokenttien toiminta palautuu vähitellen normaaliksi.

Yhdysvaltojen sääpalvelu on kuitenkin varoittanut, että vaarallinen kylmyys jatkuu viikonlopun yli maan keski- ja itäosissa. Ensi viikon aikana lämpötilat palautuvat ajankohdalle tyypillisiksi.

Myös Kanadassa on annettu säävaroituksia sekä kärsitty sähkökatkoista ja liikennehaitoista.

Hätäapua kodittomille

Tieto lentoliikenteen asteittaisesta palautumisesta on otettu ilolla vastaan lukuisilla lentokentillä. New Yorkissa asuvan Zack Cuylerin piti alun perin lentää Houstoniin torstaina, mutta lentoa on siirretty tämän viikon aikana jo kahteen kertaan. Nyt hän toivoo pääsevänsä perheensä luokse joulupäivän aikana.

–  Olen vain iloinen, että pääsen näkemään perhettäni jouluna, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Myös osia valtaväylistä suljettiin väliaikaisesti teiden jäätymisen ja lumimyräkän vuoksi.

Yhdysvaltain sääpalvelu varoitti etukäteen mahdollisesti tappavista sääoloista ja neuvoi myrskyalueilla asuvia pysyttelemään sisätiloissa. Perjantaina lämpötila laski sääpalvelun mukaan alimmillaan 48 pakkasasteeseen.

Useissa kaupungeissa on järjestetty lämpimiä vaatteita, väliaikaista suojaa ja muunlaista hätäapua kodittomille kylmyyden vuoksi. Esimerkiksi Texasin El Pasossa kaikki Meksikosta rajan yli tulleet siirtolaiset eivät ole kuitenkaan uskaltautuneet hakeutua suojaan, koska monet pelkäävät maahanmuuttoviranomaisia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje