Yhdysvaltain Biden lupasi Ukrainalle lisää aseapua 150 miljoonan dollarin edestä

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Joe Bidenin presidenttikaudella kaikkiaan 4,5 miljardin arvosta turvallisuusapua. LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Joe Bidenin presidenttikaudella kaikkiaan 4,5 miljardin arvosta turvallisuusapua. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on 150 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kyseessä on yhdeksäs Ukrainalle tehty laitteiden luovutus sen varannoista sitten elokuun 2021.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Bidenin presidenttikaudella kaikkiaan 4,5 miljardin arvosta turvallisuusapua. Vuodesta 2014 laskettuna turva-apua on puolustusministeriön mukaan annettu 6,5 miljardin arvosta.

Presidentin mukaan Venäjän hyökkäyssodassa itsenäisyyttään puolustavalle Ukrainalle tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan, ja tämä kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea. Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin tukipaketin. Sotilaallisen tuen osuus tästä paketista olisi 20 miljardia dollaria.

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman turva-avun määrä on historiallinen ja apua on annettu merkittävän nopealla tahdilla. Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseistoa ja välineistöä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen jo noin 3,8 miljardin dollarin arvosta.

Zelenskyi: Suhtautukaa vakavasti ilmahälytyksiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti päivittäisessä puheessaan kaikkia kansalaisia suhtautumaan vakavasti ilmahälytyksiin.

–  Älkää jättäkö huomioimatta ilmahyökkäyssireenejä. Pyydän, kyseessä on teidän elämänne, lapsienne elämä, presidentti sanoi ja lisäsi, että myös ulkona liikkumista koskevaa sääntelyä tulee noudattaa.

Presidentin mukaan kulku Venäjän hallussa pitämiin metsiin on myös kielletty johtuen mahdollisista miinoista.

Zelenskyi sanoi evakuointien Mariupolista ja Azovstalista jatkuvan YK:n ja Punaisen ristin avulla. Presidentti Zelenskyi sanoi, että diplomatian keinoin tavoitteena on myös saada pois Azovstalista sinne jääneitä sotilaista.

Islannin parlamentille perjantaina puhuneen Zelenskyin vieraana Kiovassa olivat Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit.

–  He ovat tukeneet kamppailuamme Venäjän maahantunkeutumista vastaan johdonmukaisesti. Olen hyvin kiitollinen, Zelenskyi sanoi puheessaan ja kertoi, että vierailulla oli käsitelty paineen kasvattamista Venäjää vastaan koordinoiduin askelin.

Sunnuntaina Zelenskyi osallistuu Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin johtamaan G7-maiden virtuaaliseen kokoukseen.

Iltakuudelta Suomen aikaa alkava suljettu keskustelu tulee käsittelemään muun muassa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan viimeisimpiä käänteitä sekä sodan maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje