Yhdysvaltain kongressihyökkäyksen tutkinta valmis – vuorossa julkiset kuulemiset

story-image

Yhdysvalloissa kongressin asettama komitea on saanut valmiiksi tutkinnan kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdystä hyökkäyksestä. Tutkinnan tuloksia esitellään julkisissa kuulemisissa, jotka alkavat perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Komitea on luvannut uusia paljastuksia, jotka yhdistävät väkivaltaisen hyökkäyksen entisen presidentin Donald Trumpin yrityksiin kumota vaalitappionsa.

Yhdysvalloissa parhaaseen televisionkatseluaikaan lähetettävä ensimmäinen kuuleminen on "avauspuheenvuoro" vuoden 2021 loppiaisen kapinasta, kertoivat komitean avustajat. Komitea aloitti työnsä viime vuoden heinäkuussa. Tarkoituksena on myös osoittaa, että väkivalta oli osa laajempaa Trumpin ja hänen sisäpiirinsä salaliittoa, jonka tarkoituksena oli pysyä laittomasti vallassa sekä tuhota perustuslaki ja rauhanomainen siirtymä yhdeltä hallinnolta seuraavalle.

–  Me paljastamme uusia yksityiskohtia, jotka osoittavat, että 6. tammikuuta (vuonna 2021) oli tulosta koordinoidusta monivaiheisesta yrityksestä kumota vuoden 2020 (presidentin)vaalien tulos ja estää vallansiirto Donald Trumpilta Joe Bidenille, komitean avustaja sanoi.

–  Ja todellakin entinen presidentti Donald Trump oli tuon yrityksen keskellä, hän jatkoi.

Dokumentaristi seurasi Proud Boys -ryhmää jo ennen hyökkäystä

Komitea esittää kuulemisissa aiemmin näkemättömiä videoklippejä väkivaltaisuuksista sekä otteita haastatteluista, joita tutkinnan aikana tehtiin noin tuhat.

Ensimmäisen kuulemisen aikana todistaa muun muassa brittiläinen dokumentaristi Nick Quested, joka seurasi äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäseniä ennen loppiaisena tapahtunutta hyökkäystä sekä sen aikana.

Kuulemisten aikana ääneen pääsee myös Capitol-kukkulan poliisi Caroline Edwards, joka loukkaantui päähän loppiaisen hyökkäyksen aikana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje